Vreme sporta i razonode

Mlada srpska karatistkinja Dina Durmiš postigla je novi zapažen rezultat, u planetarnim okvirima. Na nedavno održanom Svetskom kupu u Umagu, osvojila je zlatnu medalju, na putu do finala savladavši rivalke iz Rumunije, Rusije, Slovačke i Škotske. Članica karate kluba Studenstki grad prethodno je osvojila i četvrto mesto na Mediteranskim igrama, pa je ovo - sva je prilika - još jedna od uspešnih sezona kojima najavljuje svoje prisustvo u samom vrhu svetskog karatea.

Vaterpolisti Srbije, ipak, danas su zasluženo u centru pažnje. Večeras od 22 časa i 15 minuta igraju finalnu utakmicu Evropskog šampionata u Barseloni, sa selekcijom Španije. Pod vođstvom sportiste- džentlmena Dejana Savića, stasava jedna nova generacija, a rezultatski se ništa baš nije izmenilo, naši `delfini` i dalje su u samom vrhu, želja im je da ovoga puta uzmu još jednu titulu prvaka Starog kontinenta. U izveštajima iz Španije, za koje je zadužena Snežana Pantović, poslušaćemo izjave, očekivanja i nade naših igrača i članova stručnog štaba vaterpolo reprezentacije Srbije.

U goste nam ovog popodneva dolazi i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije. Razgovaraćemo o aktuelnostima iz sveta sedme umetnosti, o koprodukcijama sa zemljama u regionu, ali i onima koje su geografski mnogo udaljene od nas. Tako je, recimo, pala prva klapa filma `Bekstvo iz Beograda`, koga udruženim radom kreiraju kineski i srpski sineasti. Za novi film Slobodana Šijana `Budi Bog s nama` vlada ogromno interesovanje, na festivalu u Puli podržan je sa 20 hiljada evra, kao najbolji koprodukcijski projekat. Konačno, naših predstavnika biće i u raznim sekcijama Filmskog festivala u Veneciji.

Glumica i rediteljka Maja Mitić dolazi nam u svojstvu umetničke direktorke `Nišvil džez teatra`, manifestacije koja se održava u gradu na Nišavi od 3. avgusta. U ovom delu festivala biće izvedeno ukupno 16 predstava iz Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike. Biće održan pod sloganom `Sanjaj plave tonove`, uz predstave podrazumeva i stručne razgovore, radionice, koncerte i druge sadržaje.

Kao i svake subote, i ovom prilikom skrećemo vam pažnju na predstojeće kulturno- turističke manifestacije, kojih posebno tokom letnje sezone, u velikom broju ima širom Srbije. Najavljujemo festivale `Piano summer` u Vranju i `Love fest` u Vrnjačkoj Banji, zatim još jednu u nizu manifestacija pod nazivom `Zlatne ruke`, ovoga puta domaćin joj je Vlasinsko jezero. U Rumi će se održati `Rumfest`, u Valjevu tradicionalne `Tešnjarske večeri`, dok će se u  Svrljigu održati atraktivna `Belmužijada`, kao i Sabor gajdaša balkanskih zemalja.

`Drinska regata` 5. avgusta održava se na potezu Mali Zvornik- Banja Koviljača. Iz opštine Topola najavljuju slikarsku koloniju `Lipovac`, iz Bogatića `Hajdučke večeri`, dok će se `Dani Stanoja Glavaša` održati u Glibovcu kod Smederevske Palanke. `Fikajerijada` će biti dostupna posetiocima Ravnog Sela kod Vrbasa. U Kragujevcu je na redu filmska radionica `FRKA`, dok će se u Šapcu dešavati tradicionalna manifestacija omiljenih automobila, pod nazivom `Bubijada`.

U selu Rašanac kod Petrovca na Mlavi, sutra se održava `Prasićijada`. Ilindanski plivački maraton Ovčarsko- kablarska klisura dešava se narednog vikenda u Ovčar Banji. U selu Bratačić kod Osečine - Izbor za harambašu Podgorine. U selu Jabuka kraj Pančeva, održaće se manifestacija `Gravče na tavče`, 4. avgusta u Donjem Milanovcu je `Porečki kotlić`.Domaćice iz Noviz Kozaraca, članice tamošnjeg Udruženja žena, umesile su pitu dugačku 30 metara i 20 centimetara, ali ne za Ginisa, već - za svoje zadovoljstvo.

I još malo o manifestacijama koje najavljujemo u našem porodičnom radio magazinu - u Pribojskoj banji biće obeleženi Ilindanski dani, kao i u selu Brzan kod Batočine, gde će se održati Sabor `Sveti prorok Ilija`. U selu Jasikova kod Majdanpeka, na programu je `Bačija Jasikova`, festival kulturnog stvaralaštva Vlaha. Izdvajamo iz ponude i `Tanderbal- festival na Tisi`, koji će se dešavati u Bečeju. U Sremskim Karlovcima sutra počinje 26. Letnja škola crkvenog pojanja `Korneliju u spomen`. Festival evropskog filma održava se od 2. do 24. avgusta u Kulturnom centru Zrenjanina. Pominjemo i gostovanje plesne predstave `Mara Sad`, u koreografiji Nikole Pavlovića, na ovogodišnjem Letnjem festivalu u Velenju. Najavljujemo i veče `Kad igrao se rokenrol`, seriju avgustovskih izložbi Kulturnog centra Beograd,a pijanistkinja Nada Kolundžija nas poziva na koncert u okviru projekta `Climate keys` u Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus`. Najzad, skrećemo pažnju i na Smotru Saveza izviđača Srbije, koja traje do 5. avgusta u Beogradu, na Adi Ciganliji.

Pratimo, dabome, sva aktuelna dešavanja u zemlji i svetu, pa tako prilozima idemo u susret trci za `Veliku nagradu Mađarske` u formuli 1, kao i završnici spektakularnog biciklističkog `Tur d Fransa`. U atrijumu Centra `Šumice`, na Konjarniku, danas počinje novi ciklus `Voždovačkih letnjih večeri`. Kao i lane, i ove sezone o programu vodi računa Predrag Vuković Peđolino, koji će nam se pridružiti u studiju i najaviti kompletan program, sazdan od dešavanja za posetioce svih generacija, uz besplatan ulaz za posetioce. Do 31. avgusta smenjivaće se pozorišne predstave, koncerti, pesničke i književne večeri. 

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво