Srpski na srpskom

Lepo ću da poludim od onih poLIcajaca i vaTROgasaca! Toliko smo ih puta pominjali u emisiji, da sam mislio kako su i vrapci na grani naučili da je taj akcenat na tom mestu ispravan samo u određenom slučaju, valjda u genitivu, ali ne... naši slušaoci ga čuju i tamo gde ga nikad nismo izgovorili - u prvom padežu!

I ne može da prođe nijedan prvi ponedeljak u mesecu, onaj kad nas javno hvale i kude, a da neko ne pomene poLIcajce i vaTROgasce. E, pa ne dam na spikere! Odgovorno tvrdim da to nikad niko nije izgovorio ni na radiju ni na televiziji, a ako imate nešto protiv onog genitiva, 'ajte da pravimo novu gramatiku! Svako nek kaže šta mu smeta, a lingvisti nek ispunjavaju želje. Da isfriziramo akcente "na prirodno" pa da konačno možemo lepo da otežemo - poliCAjaca i vatroGAsaca.

Pravilo je prosto, ali mi baš volimo da ne poštujemo pravila, pa ni ovo nećemo zapamtiti. Po sluhu nam se ne sviđa, na razumevanje ne utiče, u obrazovnim ustanovama se ne poštuje, i izgleda da je do tog pravila jedino stalo spikerima sa RTS-a. Ma nikad se taj genitiv neće  "primiti" u govoru običnog sveta. Mi ni ime bivše države decenijama nismo izgovarali kao treba, ali to odavno više nije aktuelno pitanje. Nego, ni po jada što ne poštujemo akcente, al' mnogo me nervira što ne poštujemo žene. Evo, čitam naslove objavljene u razmaku od nekoliko dana na različitim sajtovima: "Evropska unija zadovoljna izveštajima Mogerini", "Nije bilo sastanka sa Dolovac", "Brnabić na sastanku Bilderberške grupe" i sasvim telegrafski - "Gojković o pretnjama Jerkov".

Glumac: Feđa Stojanović

Autor i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи