Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, poredivši dijalog Beograda i Prištine sa šahovskim mečom, da ima još figura na tabli, i da ćemo probati da izvučemo remi. Aleksandar Vučić je, nakon prijema mladih šahista, upitan kako je stanje u dijalogu, ako bi se govorilo jezikom šaha, kazao da smo bili u očajnoj poziciji. "I dalje smo u vrlo teškoj poziciji. Ima još po koja figura na tabli. Moguće je da se borimo, da probamo da izvučemo nekakav remi, iako će biti vrlo teško", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvatska i Albanija braća po oružju, Vučić je rekao da to dovoljno govori o težini našeg položaja i koliko neki ne žele naš napredak. "Čestitam na izjavi. Nama nisu potrebna braća, već prijatelji. Neka se bratime, mi ćemo da gledamo da napredujemo ekonomski", poručio je Vučić.

Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova, izjavio je američki ambasador u Prištini Greg Delavi za prištinsku televiziju KTV. Za razliku od nedavne izjave da podela nije opcija, Delavi sada na pitanje o mogućoj podeli južne pokrajine odgovara da ne može da priča o nečemu što bi, kako kaže, moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Naveo je i da se američka politika nije menjala povodom tog pitanja.

Reagujući na izjavu američkog ambasadora, premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je da za njega "podela znači rat". On ističe da će "svako ko pominje podelu Kosova izazvati tragediju na Balkanu". U ovim okolnostima, kaže Haradinaj, nema podele ili razmene teritorija.

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina u posetu Vašingtonu na jesen, saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders. Razgovori o tome su već u toku, navela je Sandersova na svom Tviter nalogu. Istovremeno, Tramp je izjavio da će ukoliko dogovori postignuti sa ruskim predsednikom u Helsinkiju propadnu on biti najgori neprijatelj Vladimira Putina kojeg je ikada imao, prenosi Sputnjik. S druge strane, istakao je kako ceni priliku za unapređenje odnosa Amerike i Rusije, čak i nakon tvrdnji američkih obaveštajnih agencija da je Moskva u više navrata pokušala da se meša u američke predsedničke izbore 2016-te godine. Ocenio je kako je slaganje s Putinom i Rusijom svakako nešto pozitivno.

Godinu dana posle dva tragična slučaja u beogradskim centrima za socijalnu rad, kada su u porodičnom nasilju ubijene dve žene, resorno ministarstvo prvi put pred javnost izlazi sa konkretnim predlozima za reformu sistema socijalne zaštite. U obimnoj studiji, koja će od sutra građanima biti dostupna na sajtu Vlade, navodi se da su ključni izazovi povećanje broja zaposlenih i reorganizacija. Ministar za socijalnu zaštitu Zoran Đorđević obećava i povećanje plata, kao i obnovu centara.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво