Srpski na srpskom

Manifestacija "Tesla dani" održava se od 2014. godine, kada je organizovan "Tesla dan" u deset gradova širom Srbije, kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca. Naredne godine usledili su jednonedeljni "Tesla dani", a 2016. obeleženo je 160 godina od rođenja Nikole Tesle i od tada čitav jul u Srbiji je svake godine u znaku velikog naučnika.

Dakle, manifestacija nije nova, ali ja nikako da stignem, što bi rekli analitičari, jezički da se osvrnem na ovaj praznik nauke. I, ovoga puta, umesto uobičajenog gunđanja, predlažem da po ugledu na "Tesla dane", zanemarimo stare nazive manifestacija i nazovemo ih - Mokranjac dani, Danilo Bata Stojković dani, Mišić dani, i Ćirilo i Metodije dan - naročito ovaj poslednji, jer je skoro ustanovljen, a i tiče se opismenjavanja...

Ovoga puta organizatore "Tesla dana" kudim, a za promenu - novinare hvalim! I to zato što su svojim rečima ovako opisali manifestaciju: "Priče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, deo su 'Teslinih dana'." Bravo za novinare! Kakvi "Tesla dani", to su "Teslini dani". A veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem inženjera i tehničara Leskovca, gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca. E sad, da li je sa muzejem ili sa muzejom?

Glumac: Feđa Stojanović

Autor i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво