Talasanje - Zemlja čuda

Nastavak priče o Kosovu u Srbiji posle 2000. Šta se događalo nakon proglašenja nezavisnosti, pa do novog ciklusa pregovora? Da li je obraćanje Međunarodnom sudu pravde moglo da ima drugačiji ishod od onoga u leto 2010? Da li je bilo neizbežno da Evropska unija preuzme posredovanje u pregovorima o Kosovu od Ujedinjenih nacija?

„Smatramo da je na pravnom terenu naša argumentacija najjača... i da je međunarodno pravo prekršeno u slučaju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, avgusta 2008.)

„Deklaracija o nezavisnosti od 17. februara ne krši međunarodne pravne norme." (predsednik Međunarodnog suda  pravde Hisaši Ovada, jula 2010.)

„Mislim da ne treba da budemo naivni... Zaista ne verujem da bi drugačije formulisano pitanje dovelo do drugačijeg ishoda."( Saša Obradović, glavni pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, avgusta 2010.)

„Izmestili su razgovore iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju, doveli Euleks na Kosovo... morali smo da počnemo da se borimo iz početka." (Aleksandar Vučić, 2017.)

„Da to nije učinjeno, Srbija bi bila zaustavljena na putu evropskih integracija." (Boris Tadić, 2018.) 

Autor: Tanja Milekić

Radio Beograd 1, 11.05

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се