Novosti dana

Grupi od 106 učenika treće godine Devete beogradske koji su juče stigli u špansko letovalište Ljoret de Mar na odmor, sinoć je obezbeđen smeštaj jer je hotel u kojem je trebalo da odsednu odbio da ih primi zbog neplaćenog aranžmana. Oni danas polaze za Beograd. Pošto ovo nije prvi slučaj u prethodnih nekoliko meseci, ministar Rasim Ljajić je za RTS rekao da će agenciji "B2R" biti oduzeta licenca, ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da ne snosi odgovornost za letovanje đaka u Španiji. Kažu da je to letovanje samostalno organizovala njihova profesorka i protiv nje će biti pokrenut disciplinski postupak u školi.

Procenjuje se da je šteta koju je izazvalo nevreme u Srbiji prethodnih nedelja nekoliko desetina miliona evra. Pojedine lokalne samouprave već su rekle da sredstava za obnovu nema. Međutim, republika ima, kaže Marko Blagojević direktor Kancelarije za javna ulaganja. Dodaje da se Srbija obratila Svetskoj Banci sa zahtevom za povlačenjem 30 miliona evra za te namene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa francuskim ambasadorom Frederikom Mondolonijem o bilateralnim odnosima i predstojećem susretu sa predsednikom Emanuelom Makronom. Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da je podrška Francuske Srbiji na evropskom putu veoma značajna. Francuskom ambasadoru čestitao je Dan republike i uručio pismo čestitku za predsednika Makrona. Mondoloni je istakao da je Vučićeva poseta Francuskoj, koja je zakazana za ponedeljak, važna za bilateralne odnose. Ponovio je da Francuska podržava ekonomske reforme, zalaganje Srbije za regionalnu stabilnost i njene strateške odluke na evropskom putu.

Jubilarni, 25-ti Festival evropskog filma Palić, večeras će svečano otvoriti Dušan Kovačević, a zatim će biti prikazan italijanski film „Srećan kao Lazaro" Aliće Rorvaher, dobitnice nagrade za najbolji scenario u Kanu. Do 20-og jula biće prikazano više od 100 filmova u 12 programskih celina. U glavnom takmičarskom programu je dvanaest ostvarenja.

Palićki festival obeležiće ovogodišnji dobitnici nagrade ''Aleksandar Lifka'' za izuzetan doprinos kinematografiji, glumci Brajan Koks i Rade Šerbedžija, ali i umetnici koji su prethodnih godina dobili ovo značajno priznanje. Festival dočekuje i Milenu Dravić u čiju će čast biti priređena izložba.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво