Kojekuda, repriza

Rakija se u našem narodu pravila oduvek, i u miru i u ratu. Njome su se dočekivali i ispraćali gosti, nazdravljalo u važnim trenucima, ali je služila i kao preventiva i lek. Tako je umnogome ostalo i do danas, te je teško naći seosko domaćinstvo koje ne peče rakiju, najčešće šljivovicu.

Ona može biti meka ili ljuta, a kada se u nju stave lekovite biljke i odleži na suncu, ona poprimi njihova blagodetna svojstva i postane travarica.

Miodrag Lazić iz Žagubice u svom kraju već decenijama slovi za odličnog učitelja, ali i za vrsnog proizvođača rakije. Od kada je pre tri decenije, stigao u Žagubicu, gde ga svi znaju kao Miju Uču, savesno uči i ocenjuje decu. Međutim, od pre nekoliko godina poznat je i po svojoj rakiji šljivovici prepečenici, obogaćenoj pažljivo odabranim i doziranim sokom od lista, cveta ili ploda petnaest lekovitih biljaka.  

Iako se može piti u svakoj prilici, ovo nije obična rakija, ona zdrave krepi, a bolesne leči. To je piće homoljskih stogodišnjaka, njihov lek, a to se oseti u prvom gutljaju, pa je u čašicama teško preterati, a ni na glavobolju se niko nije žalio.

Ovo je priča o dobroj, lekovitoj rakiji, a zabeležile su je, krajem prošlog leta, na obroncima Homoljskih planina, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Radio Beograd 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи