Vreme sporta i razonode

Na nedavno održanom Kupu Srbije u streljaštvu, Milica Babić osvojila je dve medalje, sledi državno prvenstvo, od koga takođe dosta očekuje. Zarad gostovanja u našem porodičnom magazinu, mlada sportistkinja preskočiće jedan trening, biće to idealna prilika da saznamo kako napreduje karijera šampionke u gađanju vazdušnom puškom. Tim pre što Milica nije tako često u svom gradu, jer je student na Univerzitetu Zapadna Virdžinija, već je bila i studentski prvak SAD u svojoj disciplini, posle trijumfa u Kolambusu, na Univezitetu države Ohajo. Ovog leta, pored ostalog, branila je boje Srbije i na Mediteranskim igrama u Taragoni.

Srpski automobilista Miloš Pavlović dobio je još jedno veliko priznanje: kao fabrički vozač Lamborginija, predstavljaće slavni italijanski brend tokom njihovog nastupa na čuvenom "Festivalu brzine" u Gudvudu. Koliko to znači, objasniće našim slušaocima direktno iz Engleske.  

Danas se, od 16 časova, u Sankt Peterburgu, u utakmici za treće mesto na Mundijalu u Rusiji sastaju Belgija i Engleska, dok je finale zakazano za sutra, u 17 časova po našem vremenu, u borbi za titulu su Francuska i Hrvatska, i to na stadionu `Lužnjiki` u Moskvi, odakle se lopta prvi put zakotrljala pre mesec dana, na startu Svetskog prvenstva. O Mundijalu danas i iz jednog drugog ugla, o tome kako su branili čuvari mreže na šampionatu planete, ko se posebno istakao, ko očarao a ko razočarao, sve to uz govor podataka, govor statistike, kao i uz stručni komentar jednog od naših najpouzdanijih trenera golmana Rajka Terzića.  

Naš glavni grad je od danas do 24. jula domaćin Svetskog prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju. Očekuje se učešće predstavnika pedesetak zemalja, sa raznih kontinenata, a više informacija o ovom atraktivnom takmičenju doznaćemo od Božane Ostojić, predsednice Saveza organizacije podvodnih aktivnosti Srbije i članice Izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije.  

Kruži priča po kojoj su muškarcima najvažnije sporedne stvari na svetu fudbal i- stripovi. Mnogi od nas odrastali su uz svoje omiljene crtane junake, i danas pamtimo neke replike, dijaloge ili savršeno nacrtane radove majstora stripa. Izdavačka kuća `Veseli četvrtak`, posle deset godina postojanja i objavljenih 750 izdanja, odlučila je da oživi čuvenu `Zlatnu seriju` i tako ozvaniči novu etapu u konstantnoj borbi za omasovljenje kulture stripa. U gostima nam je urednik Veselog četvrtka Dušan Mladenović, jedan od najbitnijih propagatora devete umetnosti. 

Mlada umetnica i doktorantkinja FLU u Beogradu, Nadežda Kirćanski, dobitnica je Nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2018. godinu. Kako je istakao žiri u obrazloženju ovog prestižnog priznanja za mlade umetnike u Srbiji, Nadežda je "prikazala kapacitet da se na neposredan način bavi aktuelnim društvenim fenomenima". U naš studio dolazi neposredno pred zatvaranje samostalne izložbe u Domu omladine Beograda.  

I eto nas opet kod stripa- doduše `Supersmederevca`, o kome je reč, treba doživeti i shvatiti multimedijalno. On je više od crteža na hartiji, način života, malo iščašenog, pomerenog, ali svakako interesantnog, ne samo za one koji imaju sreću da su žitelji drevnog grada na Dunavu. Dvadeset godina postojanja ovog lika-superheroja obeleženo je objavljivanjem istoimene monografije, izdavač je kuća `Besna kobila`. Autori `Supersmederevca` su Miloš Trajković, ilustrator i grafički umetnik iz Njujorka i Ivan Tobić, pisac i muzičar. U svojstvu producenta i organizatora, u studio nam dolazi Anđelka Đukić. 

Držeći se oprobane devize `od svega po malo, za svakog po nešto`, u današnjoj emisiji obraćamo se i ljubiteljima lepe reči pretočene u stihove. Posle dve godine zatišja, udruženje `Poeta` ponovo organizuje pesničke seanse na Banovom brdu, ali i u drugim delovima Beograda. Zamišljeno kao podrška pesnicima i nepotvrđenim talentovanim stvaraocima, ovo udruženje zaista mnogo pomaže, objavljuje knjige, organizuje književne večeri i poetske susrete, sarađuje sa srodnim udruženjima u zemlji i instranstvu. Obeležićemo novi početak `kolektivnog pesnikovanja` gostovanjem članice `Poete` Vesne Vujović. 

Da vrhunska sportska dostignuća mogu pod ruku s školskim usavršavanjem, dokazuje i rukometašica, naša državna reprezentativka, inače članica Bresta i zvanično najbolji pivotmen franuskog šampionata. Slađana Pop- Lazić ovo leto pamtiće i pod dragocenoj fakultetskoj diplomi.

Danas počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu u obe konkurencije- dame od 18.30 igraju sa selekcijom Nemačke, čućemo selektora Dejana Jovovića, kao i golmana muške reprezentacije Branislava Mitrovića i beka Nikolu Jakšića, prvu utakmicu naši momci u Barseloni igraju sa Rumunijom. U Šapcu se spremaju za Konjičke svečanosti. Idemo i u susret Drinskoj regati u Bajinoj bašti, Gitarijadi u Kuršumliji, rok festivalu `Green Harts festu` u Sokobanji, Etno festivalu u Kladovu, festivalu ambijentalne i etno muzike `Karusel 2018.` u Čačku, kao i `Rokenrol saboru` u Lučanima. U galeriji instituta `Servantes` u Beogradu otvorena je izložba fotografija pod nazivom `Junaci sporta`.

Uz ostala dešavanja, najavljujemo Međunarodni studentski festival folklora, likovnu koloniju Sovljak u istoimenom selu kraj Bogatića, Sajam narodnog umeća i stvaralaštva u Despotovcu, festival elektronske muzike na Paliću, Alaske večeri u Velikom Gradištu. Ljubivoje Ršumović predstavlja se fotografijama koje je sam slikao, na izložbi u Galeriji RTS-a. U selu Prislonica kod Čačka održaće se tradicionalni sabor frulaša Srbije pod nazivom `Oj, Moravo`. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počele su probe `Krvave svadbe`, Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice, dok u Pozorištu na Terazijama rade na mjuziklu `Totalni preokret.` U Vrnjačkoj Banji s nestrpljenjem iščekuju Međunarodni vrnjački karneval.

`Art 55` u Nišu, kao i o koncertu gudačkog kvarteta `Volmond` u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Sa drugog po redu internacionalnog festivala turističkog i ekološkog filma, čiji je domaćin Vrmdža, selo podno Rtnja, javiće nam se koleginica Ivana Vesić, dok Vladimir Džudović prati dešavanja na filmskom festivalu na Paliću. Govorićemo i o `Fantazi fudbalu`, propratnoj igrici Svetskog fudbalskog šampionata u Rusiji. U okviru `Kulturnog leta` na Paliluli, održače se književno veče i promocija romana `Profajler`, autorke Tamare Kučan. 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара