Srpski na srpskom

"Tako su proticali dani mirno, nečujno, tromo, dok se jednog dana ne poremeti ravnoteža društvene harmonije": Oni ne znaju šta znači kompromitovati se! Oni ne prepoznanju Dositeja ni na slici! Oni ne razumeju Nušićevo “Sumnjivo lice”! Nisu se snašli ni s Dučićem! Ustalasalo se naše mrtvo more!

Sad kad su svi o maloj maturi rekli šta su imali, hoću i ja da kažem ko se tu sve kompromitovao. Prvo, namerno sam počeo kao Domanović, a to sam mogao i da prećutim, ionako niko ne bi prepoznao njegovo "Mrtvo more". Tako su se kompromitovali svi oni koji su nagrdili decu zbog neznanja a sami nisu znali da je rečenica iz testa o kompromitovanju uzeta iz te njegove pripovetke.

Dalje, kompromitovale su se jedne dnevne novine u kojima je pisalo kako deca nisu razumela dijalog između Milutina i Žike iz "Sumnjivog lica", jer novinari pojma nemaju da se taj njihov Milutin kod Nušića zove gazda Miladin. Školsku lektiru ne poznajemo, decu učimo da ne upotrebljavaju strane reči, a onda ih sačekamo na maloj maturi i cap! Tu ste, male neznalice, kompromitujete naš obrazovni sistem, a ne znate ni šta to znači! Bruka jedna!

Glumac: Feđa Stojanović

Autor i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се