Srpski na srpskom

Toliko turcizama imamo u jeziku, pa valjda umemo pravilno da izgovorimo i jedno tursko prezime koje se i dosad često pojavljivalo u našim medijima! A tako će biti i ubuduće jer će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom sledećih pet godina biti i šef države, i premijer, i lider vladajuće Partije pravde i razvoja, i komandant armije. U politici je više od 15 godina i dosad smo ga zvali Erdogan, ali u poslednje vreme, na konferencijama za medije, naši najviši politički zvaničnici, zovu ga Erdoan, za čim su se poveli i mnogi izveštači i mediji. Dakle, je li turski predsednik Erdogan ili Erdoan?

Po imenu turskog predsednika Erdogana nazvan je stadion istanbulskog fudbalskog kluba Kasimpaša, a stadion koji nosi ime premijera, ministra spoljnih poslova Turske i dugogodišnjeg predsednika Fenerbahčea, naši sportski komentatori izgovaraju sa svim mogućim kombinacijama glasova - Sukru Saračoglu, Šukru Saračoglu, Šukru Sarakolu i Šukru Saradžoglu...

Jezičko preplitanje fudbala i politike završavam sledećim citatom iz novina: "Fudbalska reprezentacija Nemačke bi trebalo da razmisli o odluci da skloni iz ekipe Mesuta Ezila i Ilkaja Gindogana nakon fotografije sa predsednikom Turske Tajipom Erdoganom, izjavio je tim menadžer Oliver Birhof."

Glumac: Feđa Stojanović

Autor i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво