Vreme sporta i razonode

Vladimir Jović je šampion Srbije u kategoriji do 66 kilograma, državni i balkanski rekorder, ujedno i sportski trener s međunarodnom licencom za pauerlifting i fitnes. Biće jedan od gostiju prvog julskog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1, uz interesantne priče iz sveta sporta s kojim se uspehom bavi.

Prvi dan četvrfinalnih nadmetanja na Svetskom prvenstvu u Rusiji je za nama, sada je već poznato da će i novi šampion ponovo biti sa Starog kontinenta. Mesto u polufinalu juče su obebedile selekcije Francuske i Belgije. Igra se moderan,dinamičan fudbal, sa mnogo trčanja, dosta startova, uz naboj koji nosi ova popularna igra.

O suđenju na jučerašnjim utakmicama, s naglaskom na arbitražu Milorada Mažića u utakmici nerava, govori naš gost Dejan Nedić, predsednik Sudijske organizacije fudbalskih arbitara Beograda. O utakmicamai kvalitetu fudbala - iz studija Radio Beograda 1, Miodrag Živaljević, nekadašnji fudbaler Partizana, potom i sa internacionalnom karijerom u Nemačkoj, Francuskoj i SAD. Zajedno ćemo najaviti i današnje utakmice Engleska- Švedska i Rusija- Hrvatska.

Upravo u vreme emitovanja ovog porodičnog magazina, ljubitelji fudbala i sportski poslenici na Novom groblju u Beogradu opraštaju se od sportskog stručnjaka za primer, fudbalskog znalca, trenera Slavka Jovića. Rado je gostovao u našim emisijama minulih godina, uvek je imao šta da kaže, kao čovek koji je s klupe vodio timove OFK Beograda, Napretka iz Kruševca, Novog Pazara i Hajduka sa Liona u elitnim takmičenjima. Sa Sileksom iz Kratova osvojio je antologijsku titulu prvaka za ovaj makedonski klub, bio je i šef struke Jedinstva iz Bijelog Polja u ligi Crne Gore, dok je ekipu Leotara iz Trebinja u više navrata predvodio u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Tužnom prilikom podsetićemo se i ostalih trenerskih epizoda Slavka Jovića, tihog, nenametljivog, odmerenog stručnjaka, punog znanja i poštovanja za igrače, kolege-trenere i čitavu sportsku javnost.   

Na nedavno održanom Svetskom srednjoškolskom prvenstvu u basketu 3 na 3, članice ženske reprezentacije Srbije bile su više nego uspešne. Sastav koga su činile Sara Opačić, Danijela Kovačević, Marija Ivanić i Slavica Simeunović osvojio je srebrnu medalju. Predvodio ih je trener Mario Anić- sve zajedno vidimo ih u trenucima slavlja, u prisustvu Željka Tanaskovića, predsednika Saveza za školski sport Srbije. Pred mikrofone Radio Beograda 1 dolaze selektor Anić i jedna od `srebrnih` igračica, Danijela Kovačević.

U okviru 50. festivala `Kalemegdanski sutoni` , veče autorske i popularne muzike u Umetničkom paviljonu `Cvijeta Zuzorić`, pod nazivom `Veruj`, održaće mlada pijanistkinja i solistkinja Ana Stefanović, sa gostima. Pola veka na otvorenom ove smotre u organizaciji Muzičke omladine Beograda, uz brojne druge sadržaje, biće obeleženo i ovim programom, u kome će Stefanovićevoj  podrška na sceni biti violistkinja Jelena Pejanović, kao i Miša Krstić i hor `Balkan singin orchestra`.

U goste nam dolaze i članovi grupe `Misty`, sa potpuno novim snimkom, tek izašlim iz toonskog studija `Odiseja`, Vladimira Rackovića. Rokeri sa iskustvom odlučili su se za obradu pesme `Soul brothers six`, Džona Elisona, koja je do sada imala preko 50 kaver verzija širom sveta, ali je i dalje zahvalna za one koji u muzici zaista uživaju, poput naših gostiju. Najpre su je svirali samo za svoju dušu, potom odlučili i da je zabeleže, pod nazivom `Ona je divota`, premijera je u ovoj emisiji. Gost u studiju je bubnjar Miroljub Vilotijević.

Gotovo nestvarno zvuči  podatak da Srbija godišnje ima oko oko 4 hiljade manifestacija turističko- kulturnog karaktera. Ima, doduše, i onih na kojima se samo pije i jede, ali zato smo mi tu da vam preporučimo one koje zaista imaju svoju dimenziju i `mesto pod suncem` na ovom našem nebu. Najavićemo tradicionalni festival `Carevčevi dani` u Velikom Gradištu, `Mišićeve dane` u opštini Mionica, Festival evropskog filma na Paliću, Međunarodni festival folklora u Bujanovcu, kao i smotru izvornog narodnog stvaralaštva `Mačvanska lila`, koja se održava u selu Belotić, kod Bogatića.  

`Na Moravi vodenica stara`- naziv je manifestacije koja se održava u Aleksincu. Festival `Kultura različitosti` dešava se u selu Kruščica kod Bele crkve. `Igre bez granica` odvijaće se u Deliblatskoj peščari i opštini Alibunar. Od 1982. godine traju `Zlatne ruke Sokobanje`, pa će ih biti i ovog leta u lekovitom mestu podno Ozrena. Sve je spremno i za tradicionalne `Čobanske dane` u Kosjeriću.  

U povodu Petrovdana, održaće se brojne manifestacije, pominjemo tek neke od njih - Petrovdanski sabor u Badnjevcu kod Batočine, Petrovdanski etno sajam u Jagodini, Petrovdanski sabor `Nadigravanje za dukat`, u krupanjskom selu Dobri Potok, zatim Petrovdanski sabor u organizaciji beogradske opštine Savski venac, dok planinarski klub `Runolist` organizuje Petrovdanski pohod na Juhor. Najavićemo i Ovčarsko- kablarsku regatu u Čačku, na Zapadnoj Moravi, kao i Drinsku regatu u Ljuboviji.

U selu Đurđin kod Subotice, održaće se takmičenje žetelaca u ručnom košenju žita, ni ovog leta neće izostati atraktivna `Kosidba na Rajcu`. U selu Kucura kraj Vrbasa, KUD `Žetva` organizuje tradicionalnu Kucursku žetvu. Biće reči i o predstojećem `Teatru u tvrđavi`, čiji je domaćin Smederevo. Plesni `Balkan dance project` večeras je deo programa na festivalu `Baščaršijske noći` u Sarajevu. Trideset deveti susret akvarelista u toku je u Savremenoj galeriji Zrenjanina, otvoren je julski ciklus izložbi Kulturnog centra Beograda, a jedna vrlo interesantna održače se od 9. jula u Maloj galeriji ULUPUDS-a. Autorka Ksenija Jakić- Marković naslovila je `Pod suknjom Madam Tenardije`.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво