Читај ми!

''Krojcerova sonata''

Jasmina Janković, pijanistkinja, govori o tome zašto voli književna dela Lava Nikolajeviča Tolstoja, i o tome zašto je lično vezana za Tolstojevu priču ''Krojcerova sonata''. Ova priča, antologijske vrednosti, pripada poznoj fazi Tolstojevog stvaralaštva, kada je on otvoreno kritikovao društvo i u svojim delima iznosio uznemirujuće moralne dileme. Kroz grozničavo pripovedanje glavnog junaka ove priče, Pozdniševa, koji je ubio ženu, Tolstoj izlaže oštroj kritici mnoge institucije društvenog života, a među njima i instituciju braka. Bračni život, po junaku ove priče, a sličnog mišljenja je bio i Tolstoj, često je pun hipokrizije, zasniva se na pogrešno postavljenoj seksualnosti, i daleko je od prave ljubavi.

Jasmina Janković je diplomirala i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Arbo Valdme. Usavršavala se u Moskvi i Parizu. Ostvarila je trajne snimke za Radio Beograd i time otrgla od zaborava do sada retko izvođene i potpuno zaboravljene srpske kompozitore.

U emisiji Jasmina Janković govori o svom doživljaju priče ''Krojcerova sonata'', o tome kako vidi moralne dileme naznačene u ovom delu, o Tolstojem shvatanju i doživljaju muzike, i o tome kako ona, kao osoba posvećena muzici, vidi vezu između književnog i muzičkog stvaralaštva.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво