Novosti dana

U Briselu se nastavlja tehnički dijalog Beograda i Prištine. Marko Đurić i Avni Arifi trebalo bi da razgovaraju o svim otvorenim pitanja u vezi sa do sada postignutim sporazumima, a cilj je i priprema sutrašnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je sutrašnja runda razgovora posebno važna jer će pokazati da li dijalog ima perspektivu.

Na svečanosti u Skupštini Srbije 50 mladih doktoranada potpisalo je prvi ugovor o radu, i to elektronski, i dobilo posao na naučnim projektima u institutima i na fakultetima u Srbiji. Time su se pridružili grupi od više od 650 mladih naučnika, koji su dobili prvi posao, pošto su se u martu javili na konkurs Ministarstva prosvete i nauke. Digitalizacija, obrazovanje i nauka su prioriteti Vlade, podsetila je premijerka Ana Brnabić.

Turska policija je privela 47 ljudi, osumnjičenih da su, kao sledbenici imama Fetulaha Gulena, učestvovali u neuspelom puču 2016-te godine. Osumnjičeni su iz redova turske vojske, a najnovija privođenja usledila su uoči sutrašnjih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. Ankara optužuje Gulena da stoji iza neuspelog državnog udara, što on negira.

U Beogradu se održava prva ovogodišnja Parada ponosa. Neki od zahteva učesnika su pravna vidljivost transrodnih osoba i donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima. Okupljanje pod sloganom "Matičarka, normalno" nastavljeno je šetnjom od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu.

U 20 časova i 30 minuta ispred Hrama Svetog Save u Beogradu biće održan koncert Ansambla Crvene armije "Aleksandrov". Biće to prvi put da ansambl nastupa pred beogradskom publikom pod otvorenim nebom sa jedinstvenom scenografijom. Na sceni ispred Hrama nastupiće 50 članova hora, 30 članova orkestra, 4-oro solista i 26 igrača, pod vođstvom 2 dirigenta. Koncert je besplatan.

Odbojkaši Srbije plasirali su se na završni turnir Lige nacija pošto su pobedili Japan sa 3:1 u drugom kolu poslednjeg, petog vikenda u kineskom Đangmenu. Srpski odbojkaši ligaški deo takmičenja završavaju sutra utakmicom protiv Kine.

Na Mundijalu u Rusiji, od 14 časova igraju Belgija - Tunis. Južna Koreja i Meksiko sastaće se u 17 časova, a od 20 časova igraće Nemačka i Švedska. Funkcioneri Fudbalskog saveza Srbije najavili su žalbu Fifi zbog tendencioznog suđenja Felsiksa Briha na sinoćnjem meču Srbija - Švajcarska, koji su Švajcarci dobili sa 2:1.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво