Srpski na srpskom

Juče sam, umesto sina i snahe, otišla unuku na roditeljski sastanak. Nije što je moj unuk, ali razredna ga je pohvalila kao izuzetno vrednog i pristojnog učenika. Nažalost, imala je samo pola minuta da to o njemu kaže jer smo pola sata raspravljali o jednom jezičkom problemu kao da smo na sednici Odbora za standardizaciju srpskog jezika, a ne na roditeljskom sastanku učenika šestog razreda. Evo šta je bilo: dok su ostala deca bila na času fizičkog, jedan dečak je vezao sve patike u svlačionici jednu za drugu i napravio krug sa tako jakim čvorovima da su ih sledeća dva časa odvezivali. Njegova majka ustade i reče: „Šta da vam kažem, već sam crvenila zbog njega, prosto je takav, nestašan. On se najviše druži s Milicinim Lazom, koji je bubica, ali eto, opet ima takve ideje. Mogu samo da se izvinim.“ Neki počeše negodovati, a onda jedna majka zapita: „A da li se kaže crvenela ili crvenila?“. E, tada je počela prava rasprava...

Na svu sreću, unukova razredna je pozvala koleginicu, nastavnicu srpskog jezika, koja nam je rešila ovo pitanje. No, dok smo je čekali, pošto je i ona tada držala roditeljski sastanak, neko se doseti još jednog problema: da li se kaže Miličin ili Milicin?

Nešto kasnije sam kod kuće prepričavala situaciju sa roditeljskog sastanka i setila se da smo nastavnicu srpskog jezika mogli pitati još i da li se kaže snaha ili snaja.

Dramski umetnik - Jadranka Selec.

Autor teksta - Anđela Redžić.

Urednik i voditelj - Mirjana Blažić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво