Novinarenje

Danas u "Novinarenju" o vanrednim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj u nedelju 24. juna.

Prvi put, Turska , u kojoj je  na snazi vanredno stanje uvedeno posle pokušaja državnog udara u julu 2016. istovremeno će birati i sastav novog parlamenta, ukazuje agencija AP i ocenjuje da je izborna kampanja Erdoganove Stranke pravde i razvoja delovala pomalo ravnodušno i neinspirativno, fokusirajući se na postignuća u prošlosti i dajući "čudna predizborna obećanja", kao što je formiranje kutka sa kućama za čitanje, u kojima bi se besplatno služili čaj i torte.

Otkako je došao na vlast 2003. godine, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je svaku fazu tokom konsolidacije svoje vlasti - najpre je sebe nazivao šegrtom, potom kalfom, a na kraju majstorom.

Sada, navodi AP, Erdogan (64) kaže da bi ga novi petogodišnji mandat unapredio u "velikog majstora"i pomogao mu da od Turske napravi jednu od najvećih svetskih sila do 2023. kada Turska Republika obeležava 100 godina postojanja. Da li je moguć konačni prelazak Turske sa parlamentarnog na predsednički sistem i pobeda Erdogana već u prvom izbornom krugu i kolika je realna moć turske opozicije?

Sagovornik "Novinarenja" je spoljno-politički komentator Boško Jakšić.

Autor Zorana Bokan.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво