Читај ми!

Milan Z. Vlajinac

''Svi treba da budemo načisto s tim: da se ne može ništa s trajnim uspehom učiniti za narod, ako se nemaju tačna saznanja o narodu, a da se takva saznanja mogu imati samo onda ako se bude pošlo od naroda i išlo ustopice s narodom. Zato: od naroda o narodu – s narodom za narod mora biti misao vodilja za svakog onog koji narod istinski voli i želi mu dobra.''

Ovim rečima Milan Z. Vlajinac završava predgovor knjizi ''Poljska privreda u narodnim poslovicama''. Milan Z. Vlajinac (1877-1964) bio je agrarni ekonom, etnograf, leksikolog, službenik u Ministarstvu poljoprivrede, profesor Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Beogradu. O ovom značajnom, a danas nepravedno zaboravljenom čoveku, koji je istinski voleo svoj narod, i koji mu je posvetio život i svu svoju radnu energiju, govorimo u večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba''.

Delo Milana Z. Vlajinca je veoma raznorodno. Bavio se mnogim naučnim disciplinama: agrarnom ekonomikom, pravnom istorijom, etnografijom i istorijskom istografijom, folkloristikom, leksikografijom. Zaslužan je za pošumljavanje Košutnjaaka, napisao je više dela o narodnim običajima i narodnim umotvorinama, kao i veliki ''Rečnik naših starih mera u toku vekova'', delo koje je i danas relevantno i aktuelno.

Vremenom je rad i delo ovoga čoveka prekrio nezasluženi zaborav. Ova nepravda donekle je ispravljena televizijskom emisijom posvećenom njemu, koju je realizovala Radio televizija Srbije u okviru ciklusa ''Zaboravljeni umovi Srbije''. Posebno je dragoceno to što je tada, 2007. godine, RTS izdavaštvo, u okviru svoje edicije ''RARA'', ponovo objavilo kapitalno delo Milana Z. Vlajinca ''Poljska privreda u narodnim poslovicama''.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи