Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa Ivicom Vrkićem, specijalnim izasalnikom predsednice Hrvatske i gradonačelnikom Osijeka o nastavku traženja nestalih i poginulih. Posle razgovora, Vučić je rekao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina. Vučić je uputio pozdrave predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, uz želje da Srbija i Hrvatska u budućnosti reše otvorena pitanja i pozvao je da u najskorije vreme poseti Srbiju.

Na svakih 113 ljudi u svetu, jedan čovek je prisilno raseljen, a svakog minuta 20 osoba je primorano da napusti dom. Na tu statistiku podsećamo se svakog 20-og juna, na Svetski dan izbeglica. Status izbeglica u Srbiji ima nešto više od 27 hiljada ljudi. Vladimir Cucić, komesar za izbeglice, kaže da će ovih dana u nove domove biti useljeno dve hiljade ljudi, koji su tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije morali da napuste domove.

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Odluku je pojasnila ambasadorka te zemlje pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli. Kaže da je Savet "organizacija koja nije vredna svog imena". Ona je još prošle godine zapretila da će se SAD povući iz tog tela, a kao razlog je navela da taj savet ima predrasude prema Izraelu.

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein izrazio je zaprepašćenje zbog odluke SAD, navodeći da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svetu. EU i Britanija su razočarane odlukom SAD, Izrael je pozdravlja.

Više od 71.000 osmaka danas je rešavalo poslednji, kombinovani test u okrivu male mature. Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis u srednje škole biće 9-og i 10-og jula.

Urednik i voditelj - Slobodan Petrović

Urednik vesti - Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво