Sportski spomenar

Gost 318. emisije je veslač i veslački trener Srboljub-Srba Saratlić. Nekoliko puta je bio državni prvak, a najveći uspeh je ostvario osvajanjem bronzane medalje na Mediteranskim igrama. Dok je bio trener novosadskog Danubiusa 41 veslač senior i 64 juniora su osvajali titule državnog prvaka, njih 27-oro su bili seniorski, a 25-oro juniorski državni reprezentativci.

Čak 34 godine je bio trener ili selektor reprezentacije Jugoslavije, a u tom periodu su osvojene i 3 olimpijske medalje. Jedini je jugoslovenski trener odlikovan ordenom zaslužnog trenera SSSR-a. Ipak, najvećim uspehom smatra što su 68-oro veslača koje je trenirao visoko obrazovani, od toga su 17-oro univerzitetski profesori, neki čak u Kini i Japanu.

U emisiji će između ostalog govoriti: o čuvenom treneru profesoru Andri Žeželju; stručnom usavršavanju u Italiji, Čehoslovačkoj, Sovjetskom Savezu, Švedskoj, Bugarskoj i Istočnoj Nemačkoj; kako su pod njegovim rukovodstvom Zoran Pančić i Milorad Stanulov osvojili olimpijske medalje - srebrnu u Moskvi 1980. i bronzanu 4 godine kasnije u Los Anđelesu; o istoriji Danubiusa, kao i pesniku Lazi Kostiću koji je u Novom Sadu 1872. osnovao prvu Veslačku vatrogasnu družinu.

Autor: Miroslav Nešić.
Radio Beograd 1 od 16 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво