Vreme sporta i razonode

Fotografija s naše naslovne strane nije iz Rusije, već sa međunarodnog festivala balona u Kruševcu, ali je ovih dana i tako čitava planeta u znaku crno-bele `bubamare`. Naši `orlovi` sinoć su odigrali i drugu utakmicu na Mundijalu, utisci se još sležu . Reporteri  Radio Beograda 1 Vlade Radičević i Milan Bigović, dabome, javljaće se sa lica mesta, poslati brojne priloge i razgovore s fudbalerima i članovima stručnog štaba reprezentacije Srbije, a i danas ćemo utvrditi da li i s koliko pažnje Svetsko prvenstvo prate i poznate ličnosti našeg javnog, kulturnog i umetničkog života, kao i šta očekuju od našeg državnog tima u poslednjem grupnom meču na šampionatu, sa selekcijom Brazila.

Kao najvažnija sporedna stvar na svetu, kako ga mnogo od milja zovu, fudbal je i danas, dakle, u centru pažnje svetske javnosti.

Ipak, ispratićemo i niz interesantnih manifestacija koje se održavaju širom zemlje, jer ih Srbija zaista ima dosta, raznovrsne su, zanimljive, atraktivne za oko. Jedna od njih je već pomenuti internacionalni festival balona u Kruševcu, koji se održava od 29. juna, a izdvajamo istog datuma još i `Gitarijadu Vojvodine`, koja se održava u Kisaču. Biće zanimljivo i u Zrenjaninu, gde se održava međunarodni festival i takmičenje duvačkih orkestara `Begej fest`.

U Kušićima kod Ivanjice, poznatima po seoskom turizmu, sutra se odvija Javorski sabor dvojničara i starih muzičkih instrumenata `Kušići 2018`. U Kanjiži će 30 juna biti organizavono `Takmičenje nacija u kuvanju bez granica`. Najavljujemo i likovnu koloniju u Despotovcu, kao i Smotru folklornih ansambala sela Srbije, predviđenu za dva poslednja dana meseca juna, u Kličevcu kraj Požarevca.

Festival monodrame i pantomime tradicionalno se dešava u Zemunu, ove godine od 28. juna do 1. jula. U Žagubici je za 29. i 30. jun predviđena manifestacija `Vrela Homolja`. Prestižni Briselski institut za ukus i kvalitet hrane nagradio je srpske čvarke i svinjsku mast proizvođača iz okoline Mladenovca, čiji direktor Gregor Guberinić govori o ovom međunarodnom uspehu. 

U Donjem Milanovcu 29. juna održavaju se Alaske večeri, uz lov na soma bućkom i druge atrakcije. Ribolovačke informacije stižu nam i iz beogradske opštine Palilule, gde takođe organizuju zanimljiva dešavanja za pecaroše. U znak sećanja na proslavljenog odbojkaša, kamp sa njegovim imenom biće održan u dve smene u Goču, poviše Vrnjačke Banje, uz učešće mališana iz svih krajeva Srbije i poznata imena odbojkaške trenerske struke. 

U petak će u Leskovcu biti održana 20. Balkanska smotra mladih strip autora. I ove subote idemo u susret festivalu EXIT i njegom mlađem bratu, manifestaciji `Sea dance`, koja će se održati tokom leta u Buljaricama, pored Petrovca na moru.

Premijera plesne predstave `Aliza` , izraelskog koreografa Ido Gidrona, u koprodukciji UK Vuk i Instituta za umetničku igru, predviđena je za sutra na sceni `Aleksandar Popović`, pomenutog kulturnog zdanja. 

Saznaćemo, tokom emisije, kako protiče kulturno leto u Aleksincu, najavljujemo i još jednu premijeru, ovoga puta sa scene nacionalnog teatra. U Narodnom pozorištu prvi put - `Andrea Chenier`, uz učešće brojnih poznatih imena ovdašnje operske scene, među kojima je i naša sagovornica Ljubica Vraneš, mecosopran. Tokom emisije čućemo i uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, a podelićemo i niz besplatnih ulaznica za kuturna dešavanja u Beogradu- za to su ovoga puta zaduženi Opera i teatar `Madlenijanum`, Dom omladine Beograda, Kulturni centar Čukarica i `Akademija 28`.

Ekipa Krosa RTS-a nalazi se u Svilajncu, gde se održava kamp za našu decu iz dijaspore.

Muzički piknik Beogradske filharmonije predviđen je za sutra na Novom Beogradu. Upoznaćemo i jedan simpatičan hor, koji tvrdi `Bićemo prvaci sveta`, predstaviće nam ih pesnikinja Olivera Olja Jelkić, čiji su stihovi korišćeni upravo za ovu pesmu. `Ljubavni život Budimira Trajkovića` biće prikazan 29. juna na otvorenom u Kragujevcu, uz prisustvo reditelja Dejana Karaklajića. Udruženje `Tačka susretanja` u Vršcu priređuje promociju knjige `Rumunski putnici u Srbiji`, istoričara Mirče Marana. Likovna izložba slika i haljina Danijele Odabašić biće otvorena preksutra. Najavljujemo i seriju izuzetnih muzičkih događaja na `Kolarcu`, zatim izložbu Aleksandre Milošević, višeg kustosa Muzeja pozorišne umetnosti, kao i po jednu izložbu i promociju u Narodnom muzeju Zrenjanina.

U Rančićevoj kući u Grockoj otvorena je izložba Ivane Knežević, u maloj galeriji ULUPUDS-a u utorak će biti predstavljena izložba fotografija Čedomile Marinković, pod nazivom `Šator za duga rastajanja`. Danas i sutra u Muzeju afričke umetnosti održava se atraktivni `Afro fest`

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво