Novosti dana

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum kojim se predviđa da novo ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija. Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu dve zemlje su, u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera, potpisali šefovi diplomatija Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. Prisustvovali su i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje". Dodao je da je taj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države".

Grčki premijer Aleksis Cipras je susret u mestu Psarades okarakterisao kao "istorijski sastanak". Dogovor oko imena Makedonije je ocenio kao patriotski i pozvao je građane obe zemlje da ga prihvate bez predrasuda.

 

Svih 14 MIG-ova 29, do kraja ove godine ili najkasnije početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da će se pored remonta nastaviti sa modernizacijom. Najavio je i da će do kraja godine vojska i policija dobiti po jedan helikopter HA-145 EM. Prema njegovim rečima, intenzivno se uz nabavku opreme odvija i obuka pilota, i obnavljaju se kopnena vojska, vazduhoplovstvo i rečna flotila. Vulin je rekao da je važno što je Srbija vojno neutralna zemlja, pa može da se naoružava i na istoku i na zapadu. ''Nemamo teritorijalnih pretenzija prema bilo kome, nemamo razloga da napadnemo bilo koga'', ali moramo da budemo jaki da zaštitimo naš teritorijalni integritet, kaže ministar Vulin.

 

U pucnjavi, koja se noćas dogodila ispred kafića u centru Niša ranjen je policijac, napadač, radnik obezbeđenja ugostiteljskog objekta i još tri osobe. Policija je uhapsila 32-godišnjeg napadača i određeno mu je zadržavanje do 48 časova. U Kliničkom centru u Nišu smešteno je 6 povređenih.

Policija intenzivno traga za dvojicom muškaraca koji su bili u društvu napadača.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je za RTS da je iskaz koji je u policiji dao novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković pun nelogičnosti. Poligraf je, kaže, pokazao da odgovori na neka pitanja nisu bili tačni, a nejasnoće unose i sat nađen pored mesta navodne otmice i svedočenje novinara da ga je neko pratio. Izveštaj je prosleđen tužilaštvu, a Cvetković će danas biti kod kuće, naveo je ministar Stefanović.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи