Vreme sporta i razonode

Naša `Fudbaluška` je zaživela, imaće mesto i u redovnom porodičnom magazinu Radio Beograda 1. I danas će nam se iz Rusije javljati naše kolege Vlade Radičević i Milan Bigović, sa aktuelnim informacijama vezanim za `orlove`, koji sutra igraju svoju prvu utakmicu na Mundijalu, i to sa Kostarikom. Meč od koga mnogo zavisi, u kome će izabranici Mladena Krstajića sigurno dati sve od sebe da osvoje prve bodove na Svetkom prvenstvu. Slušaćemo razgovore s našim igračima, zanimljivosti u vezi Mundijala, čuti poznate umetnike, ali i sportiste iz drugih oblasti, čuti kakve šanse daju našoj reprezentaciji na takmičenju koje smo dugo čekali.

Željko Ovuka je pilot paraglajdera, član reprezentacije, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije i potpredsednik Svetske vazduhoplovne federacije za paraglajding i hendlajding. Najaviće nam niz aktivnosti naših predstavnika u ovom sportu, inače odlično kotiranih u evropskim i svetskim razmerama, bez premca u regionu. Već ovog vikenda `epicentar` atraktivnih visinskih dešavanja je  Vršac, kao jedna od idealnih lokacija za paraglajding, potom brojni turniri, EP u Portugalu, ali i Azijske igre, na kojima će naš gost biti u ulozi delegata.

 

Predstavnici Kriket federacije Srbije i nekoliko naših najuspešnijih takmičara nedavno su boravili u Lahoru, u pokrajini Pendžab, u Pakistanu, na poziv tamošnje Nacionalne kriket akademije. Sve to u okviru obeležavanja 70 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Pakistana i Srbije. Članovi naše delegacije mogli su da se upoznaju sa tamošnjim velikim zvezdama ovog sporta, koji je u Pakistanu nacionalni sport broj jedan, kao i da nauče dosta toga što mogu da iskoriste u domaćem šampionatu, ali i u takmičenjima na međunarodnoj sceni. U goste nam dolazi generalni sekretar Kriket federacije Srbije i jedan od naših najboljih igrača Vladimir Ninković.
 

S pažnjom ćemo najaviti i ovogodišnji festival BELEF, na čijem je čelu, u ulozi direktora, drugu sezonu uzastopno, naš današnji gost Aleksandar Saša Ilić. Profesor na Institutu za umetničku igru, koreograf, jedan od naših najuspešnijih izvođača baletske igre, Ilić će nam najaviti sva dešavanja, kojih će i ove godine biti na više lokacija u gradu, i u zatvorenim dvoranama i pod vedrim nebom. Takođe, Ilić će nam, kao jedna od najvećih zvezda baleta u regionu, ispričati malo i o projektima na kojima je radio proteklih meseci, spektaklima u kojima je bilo dosta njegovih kolega iz gotovo svih bivših jugoslovenskih republika.

Prva samostalna izložba umetnice Ivane Bašić pod nazivom `Kad nestane tlo` u toku je u galeriji `Novembar` u Beogradu. Reč je o mladoj autorki, koja živi i stvara u Njujorku. Zabeležili smo još nekoliko interesantnih izložbi -  crteže Marija Kolarića u galeriji Doma omladine Beograda, izložbu `Fantastični Šangaj` u Umetničkom paviljonu `Cvijeta Zuzorić`, zatim `Grifon 2018.` u galeriji Grafičkog kolektiva, izložbu `Zapisi u vremenu`, Bogdana Šekarića u Etnografskom muzeju, izložbu Miroljuba Filipovića Filimira- `Bojilišta` u galeriji `Beograd`, kao i onu u prostoru `Galerije 73`- `U čast Poleksiji i Nadeždi`, kojom ova ustanova obeležava 45 godina rada.

Na sceni `Ateljea 212` prikazana je premijera predstave `Pet života pretužnog Miilutina`, u glumačkoj podeli je i Tamara Dragičević. Na Popovoj plaži u Zaječaru večeras je koncert Sanje Ilića i Balkanike, kojim se najavljuje kulturno leto u gradu na Timoku. Predstava `Muškarčine`, u izvođenju `Reflektor teatra`,s uspehom je pre neki dan izvedena u Kijevu. U Ustanovi kulture `Vuk` sutra će biti održan otvoreni `Gaga čas`, koga će voditi uvaženi gost iz Izraela Igo Gidron. Besplatne kreativne radionice za srednjoškolce biće održane i ovog leta u Muzeju afričke umetnosti. Centar za kulturu Grocka organizuje raznovrsne koncerte u svojoj `Muzičkoj bašti`. Pratimo i Međunarodni festival harfe, najavljujemo EXIT u Novom Sadu i `Arsenal fest` u Kragujevcu, kao i premijeru predstave `Slučajevi`, na sceni Opere i teatra `Madlenijanum`, u dramatizaciji i režiji Tadije Miletića.

Sutra će mališani iz Kikinde moći da pogledaju premijeru predstave `Knjiga o džungli , koju je- za pozorište `Lane`-  dramatizovala i režirala, u njoj i igra, naša sagovornica Gordana Rauški. Koncert i predavanje pod nazivom `Od istraživanja do prikazivanja- recepcija srpske muzike u Americi`, održaće se 21. juna na sceni Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca. Studentkinje Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Pirotu osvojile su prvu nagradu na međunarodnoj stručnoj konferenciji studenata u Bugarskoj. U konkurenciji 1200 studenata, pirotske studentkinje pobedile su edukativnom kompjuterskom igricom, namenjenoj deci sa smetnjama u razvoju - `Žirafica pametnica`. O ovom uspehu govori direktorka škole Emilija Popović.

I ove subote čućemo uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Neće izostati ni novo izdanje rubrike `Od Urugvaja do Rusije`, u kojoj govorimo o prethodnim Mundijalima, kao ni nagrade za redovne slušaoce emisije- za to su zaduženi Dom omladine Beograda, "Madlenijanum", Kulturni centar Čukarica, `Akademija 28` i teatar `Hleb`.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи