Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018, otvaranje

U centru pažnje svetske javnosti od danas se nalazi Svetsko prvenstvo u fudbalu. Najveća smotra planete u ovom sportu biće otvorena na stadionu `Lužnjiki` u Moskvi, najpre uz oficijelni deo programa, potom i prvom utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije. 32 reprezentacije sveta gaje nadu da bi nešto više mogle načiniti do 15. jula i finalne utakmice Mundijala. Među njima je i državni tim Srbije, koji je u dobroj atmosferi ispraćen iz Beograda, na isto tako lep način dočekan i u Kalinjingradskoj oblasti, odakle će pokušati da ostvari snove, svoje i brojnih navijača. Radio Beograd, prenosima utakmica reprezentacije Srbije i specijalnim emisijama posvećenim Mundijalu, nastojaće  da zaokupi pažnju ljubitelja fudbala. Naši izveštači iz Rusije su Vlade Radičević i Milan Bigović, višestruko dokazani u praćenju brojnih velikih evropskih i svetskih manifestacija.

Svakog dana pratićemo šta se dešava u Rusiji, osluškivati rezultate, kao i razgovore sa našim reprezentativcima i članovima stručnog štaba srpskog nacionalnog tima. Poznati fudbalski stručnjaci u mikrofone Radio Beograda iznosiće svoja mišljenja, komentare i analize. O Mundijalu će za naš program govoriti i poznate ličnosti iz sveta javnog i kulturnog života, osluškivaćemo i `puls naroda`, kroz ankete sa ulica Beograda i izveštaje dopisnika iz gradova širom Srbije. Prvi gost u ovom serijalu emisija je Dejan Đurđević, svojevremeno igrač i trener OFK Beograda, koji ima zanimljive priče iz Uzbekistana, gde je takođe radio kao trener - sa ekipom Pahtakora osvojio prvenstvo, potom predvodio i njihov državni tim.

Sa Zoranom Popovićem, trenerom u fudbalskom klubu Čukarički, dokazanom i na Malti, razgovarao je kolega Slobodan Igrutinović. Čućemo i trenera Zorana Đorđevića, koji je nedavno obeležio 40 godina rada, najzapaženiji uspesi vezani su mu za afričko i azijsko tlo. Čak pet fudbalera reprezentacije Saudijske Arabije, koji danas imaju privilegiju da - sa Rusijom - otvore Mundijal, prva fudbalska slova sricali su pod njegovom trenerskom palicom. Naša koleginica Vanja Savić razgovarala je sa Vukom Rašovićem, fudbalskim trenerom, koji je poslednjih godinu dana proveo radeći upravo u Saudijskoj Arabiji.

Dolazi nam i poznati satiričar Aleksandar Čotrić, istinski zaljubljenik sporta. Upravo danas predstavio je javnosti svoju novu zbirku, pod nazivom Sve je u igri, pa treba očekivati dosta zanimljivih aforizama na temu fudbala i sporta.

Ne samo što je sa svojom Balkanikom predstavljao Srbiju na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, niti što su njegove pesme izvodili najbolji jugoslovenski i srpski glasovi, već i zbog činjenice da je autor jedne od najdugovečnijih fudbalskih himni, Aleksandar Sanja Ilić ima dosta razloga da bude gost prve specijalne emisije Radio Beograda. Radi se o pesmi `Sve što smo želeli, sve što smo hteli`, za koju je tekst napisao Ljubivoje Ršumović, a muziku naš današnji gost. Seća se, premijerno je izvedena početkom sedamdesetih godina prošlog veka, pred nekih 80 hiljada gledalaca na tadašnjoj `Marakani`, himnu je tada pevao veliki hor `Branko Krsmanović`.

Tokom emisije čućemo i niz zanimljivosti iz baze fudbalske reprezentacije Srbije, kao i one vezane za raznorazna mundijalska dešavanja. Ipak se okreće...lopta danas konačno kreće sa centra, nadamo se da će fortuna biti na strani naših igrača. O podršci svakako ne treba da brinu.

 Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво