Kod dva bela goluba

Sakupljanje i objavljivanje narodnih umotvorina predstavlja bitan segment rada Vuka Stefanovića Karadžića. Značaj i opseg Vukovog delovanja na ovom polju, učinili su da neki od sakupljača narodnih umotvorina, koji su u Vukovom radu našli inspiraciju i podsticaj za rad, ostanu u njegovoj senci. Jedan od takvih bio je i Todor Vlajić, učitelj, književnik i sakupljač narodnih umortvorina. O Todoru Vlajiću, o njegovom životu i radu, govorimo u večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba''.

Todor Vlajić (1815-1881), svršeni đak jedne od najstarijih i najstručnijih škola za obrazovanje učitelja u Habsburškoj monarhiji, Preparandije u Somboru, tridesetih godina dolazi u Srbiju. Tu službuje naredne četiri decenije, u raznim mestima: u Valjevu, Tumanu, Golupcu, Gurgusovcu (današnjem Knjaževcu), Milanovcu, Ćupriji, Grockoj...

Svoje najznačajnije delo ''Srpski venac od narodnji srpski istoričeski i naravoučitelni priča, pesama, basna, poslovica i zagonetki ispleten'', Todor Vlajić objavio je 1850. godine. ''Srpski venac'' je zbornik dela usmene narodne književnosti. Sastavljač ovog zbornika, Todor Vlajić, krenuo je Vukovim tragom, ali se nije odrekao ni nasleđa oličenog u delu Dositeja Obradovića.

Narodna biblioteka ''Njegoš'' iz Knjaževca, objavila je 2017. publikaciju posvećenu ''Srpskom vencu'' i njegovom tvorcu, koja sadrži fototipski reprint Vlajićeve zbirke i više različitih priloga. Priređivači ovog izdanja su Aleksandar Kostadinović i Danijela Popović Nikolić.

Autor emisije: Vojislav Karanović 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво