Gosti iz prošlosti

Ako nas put navede do Kraljevskih muzeja lepih umetnosti u Briselu, u jednom od njih, prateći niz eksponata, možemo da stignemo i do neobične slike s naslovom „Carstvo svetlosti“. Gotovo nalik fotografiji snimljenoj u nekom nemogućem trenutku između dana i noći, to ulje na platnu, u svojoj donjoj polovini, otkriva nam sumračni predeo: visoko, zatamnjeno drvo, kuću koja se, zaodenuta senkama i plaštom krošnji u pozadini, ogleda u mirnoj vodi, dok jednostavna ulična svetiljka mirno obasjava deo fasade. Međutim, iznad tog prizora, u gornjem delu slike, lagani beli oblaci bezazleno plove po nežnoplavom nebu. Iako su i dan i noć ovde prikazani umirujuće i čak ljupko, u njihovom kontrastu ima nečeg pomalo jezivog i tajanstvenog.

A ako uđemo u jedan od muzeja u Los Anđelesu, otkrićemo tu rad pod nazivom „Izdajstvo slika". Na celom platnu - samo jedna ozbiljna lula, a ispod nje rečenica ispisana na francuskom: „Ovo nije lula." Vešto uklapajući reči i sliku, naglašavajući jaz između jezika i značenja, umetnik nas navodi da se zapitamo o značaju reči uopšte. Jer „lula" tu nije više stvaran predmet već samo slika lule koja se ne može pripaliti i popušiti.

Ako nam do ruku dođe neka od brojnih monografija istog slikara, od stranice do stranice začudnost se samo produbljuje. Jer on kao da uvek iznova i na sve moguće načine uspeva da na platnu prizove snažne pesničke slike, koje nas bar na trenutak izmeštaju iz poznatog i očekivanog.

„Sve što vidimo krije nešto drugo i uvek želimo da vidimo šta je skriveno onim što vidimo" - reči su tog, svakako najslavnijeg belgijskog umetnika 20. veka i jednog od najpoznatijih nadrealista. Naš gost iz prošlosti biće slikar Rene Magrit.

Autor - Hana Gadomski.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи