Nedeljom za selo

Početak berbe malina u Srbiji i ove godine u znaku je nezadovoljstva proizvođača zbog otkupne cene tog voća. Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta malina.

Rod pšenice ove godine biće veći nego lane, a žetva bi trebalo da počne za dvadesetk dana.  Ratari se nadaju da će do žetve cena hlebnog zrna porasti, s obzirom na sušu u  žitorodnim delovima sveta.

U našoj zemlji osigurava se samo 10 odsto obradivih površina, što je daleko ispod evropskog proseka. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da proizvođači mogu da ostvare subvencije za sve polise i to ne  samo od države, nego i od Pokrajine i lokalne samouprave.

Povrtar Vojkan Stanković iz Donjeg Međurova kod Niša tvrdi da je proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru sve manje isplativa. Troškovi proizvodnje, kaže, rastu, a cene ranog povrća svake godine su sve niže.

Bili smo u Sićevu gde smo upoznali porodicu Todorović koja živi od vinogradarstva i vinarstva. Jedan čokot, jedna boca vina, to je recept koga se drži Slobodan Todorović.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво