Vreme sporta i razonode

Još samo dve prijateljske utakmice u Austriji, sa selekcijama Čilea i Bolivije, dele fudbalsku reprezentaciju Srbije od učešća na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Naši igrači otputovali su danas na poslednju fazu pripremu, prethodno je selektor Mladen Krstajić objavio je i konačnu listu 23 putnika, odnosno učesnika Mundijala. Gost naše emisije ove subote je Ilija Petković, istaknuto ime srpskog fudbala. Jedan od onih koji je svojim angažmanom zaslužio privilegiju da na šampionatima planete bude i kao fudbaler, i kao selektor reprezentacije.

Radio Beograd 1 će, dabome, s lica mesta pratiti dešavanja na SP u Rusiji, naš dvojac u Kalinjingradu sačinjavaće Milan Bigović i urednik Sportske redakcije Vlade Radičević, čiju ćemo redovnu rubriku `Od Urugvaja do Rusije` slušati i ove subote. Uzavrelo je među ljubiteljima fudbala širom planete, objavljuju se prigodne publikacije, sličice i albumi fudbalera, ali i dosta štiva koje će ostati u sportskim arhivama, za neke naredne događaje tog tipa. Jedno od takvih je i knjiga izdavačke kuće `Vulkan` pod nazivom `Srpski fudbal kroz Mundijal`. Autor Zoran Šećerov, inače naš današnji gost, pokušao je da približi čitaocima i navijačima duh svetskih prvenstava kroz učešće našeg tima na najvećoj fudbalskoj smotri.

Nebrojeno puta dokazano je da su ljudi od medicine uspešni i kada je lepa pisana reč u pitanju. Valjda najbolje umeju da opišu osećaje, umeju da uđu ljudima u dušu- to ili nešto treće, tek sa nama je ovog popodneva i pesnikinja Ana Smiljanić, inače specijalista pedijatrije u Institutu za neonatologiju. Slušaćemo stihove iz njene aktuelne zbirke `Fiesta`, koja je imala promociju u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, a još je otkrivaju ljubitelji poezije širom Srbije, zahvaljujući predstavljanjima i gostovanjima naše gošće.

Zamolili smo nutricionistkinju Milku Raičević da nam se danas pridruži u studiju i pomogne savetima šta i kako jesti pri ovim visokim temperaturama koje malo kome prijaju. Daće nam odgovor na to, ali i kako se hraniti tokom leta koje dolazi, odaće nam i neke tajne, poput one da je vrlo poželjno staviti povremeno malo kukuruznog brašna na četkicu za zube, ako želimo da imamo zdrave desni. Takvih `caka`, naša gošća ima dosta, skreće- uz ostalo- pažnju da nikako, kada se voda iz plastične flaše potroši, ne valja sipati novu, takozvanu `česmovaču`, niti bilo šta drugo, u istu bocu. Naime, svako novo dodavanje, pa čak i vode, razvija novu hemijsku reakciju i naše telo tu vodu kasnije ne prepoznaje kao zdravu. Biće priče i o zdravom mršavljenju, akcijama poput nedavne `Sve na vagu` i drugim interesantnim temama.

Predstavljamo mladu glumicu Tatjanu Dimitrijević, koja je diplomirala glumu na FDU, u klasi profesorke Gordane Marić 2016. godine. Neposredni povod je monodrama `Nisam bila ovde`, u režiji Mine Ćirić i po tekstu Nede Gojković, u kojoj tumači lik Vivijen Li. Tatjana se redovno pojavljuje u predstavama vodećih beogradskih teatara,a sa kolegom Ivanom Perkovićem osnovala je NASTeatar, koji ima za cilj da očuva lik i delo Momčila Nastasijevića. Pozajmljuje svoj glas junacima crtanih filmova, lepo peva izvornu muziku, u sve to uveriće se danas slušaoci našeg porodičnog radio magazina.   

`Zmajeve dečje igre` održavaju se od 6. do 10. juna u Novom Sadu. U Boljevcu, od 7. juna manifestacija `Crnorečje u pesmi i igri`. Temerin će narednog vikenda biti domaćin manifestacije `Prosto k`o pasulj`. U Nišu se tada održava viteški festival `Zaštitnici tvrđave`, a u Beloj Palanci `Dani igre`. 58. biciklistička `Trka kroz Srbiju` startuje 8. juna iz Mionice, čiji čelni čovek Boban Kovačević govori za našu emisiju, baš kao i selektor biciklističke reprezentacije Srbije Ivan Stević.  

Multimedijalna izložba `Umetnost kao rokenrol` otvara se u ponedeljak u UK `Parobrod`,a večeras u istom zdanju gostuje češki gudački orkestar `Epok`.Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije dodelilo je nagradu za životno delo u oblasti keramike akademskoj slikarki Sofiji Bunardžić. Ekipe Udruženja Kraljevina Srbije i Udruženja monarhista Srbije igraju humanitarnu fudbalsku utakmicu. Sportski klub Alti naredne nedelje na Košutnjaku održava planinarsku školicu i trku za decu od 6 do 12 godina, o čemu nam priča poznata alpinistkinja Dragana Rajblović. U Zrenjaninu je počeo peti horski festival `Slobodan Bursać`. U Biblioteci grada Beograda od 4. do 9. juna održava se 11. međunarodni festival muzike i igre `Amadeus`. Baletski umetnik i koreograf, profesor Aleksandar Ilić tokom emisije javiće nam se iz Izraela, gde je otišao kao specijalni gost tamošnjeg Ministarstva inostranih poslova i prisustvuje velikom festivalu umetnosti.

U Vršcu `Tačka susretanja` predstavlja novu pesničku knjigu dr Dragice Stanojlović `Pogled kroz periskop`. U `Galeriji 73` u toku je izložba digitalnih printova Miodraga Rogića. Udruženje likovnih umetnika `Atelje K-33 Vranje` raspisalo je knkurs za učešće na umetničkoj koloniji u ovom gradu. `Balkanski špijun` uskoro i kao predstava, na sceni Narodnog pozorišta- jednu od uloga tumači naša sagovornica Vanja Milačić. Ovog vikenda u Rumi se održava međunarodni festival jednominutnog filma pod nazivom `Mister Vorki`, o njegovom sadržaju - direktor Dragan Cakić.

To je tek deo predviđenih sadržaja za ovu emisiju. Stevan Kovačević javlja nam se sa turnira Rolan Garos u Parizu, čučemo i Igora Kokoškova, prvog Srbina na klupi jednog američkog tima profesionalne košarkaške lige. Beležimo još niz manifestacija, zanimljivosti i dešavanja, uz zanimljive sagovornike i uključenja s lica mesta. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i ovoga puta ima poslasticu za gurmane, ali i one koji vole da pojedu dobro i - zdravo. Tu je, dakle, predlog jelovnika za nedeljni ručak ovog akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorde, koji već 12 godina svake subote deli svoje kulinarsko znanje s našim slušaocima.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи