Novosti dana

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister danas je u Beogradu. Dolazi sedam dana posle Samita evropskih lidera i zemalja Zapadnog Balkana održanog u Sofiji. Sastaće se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Međunarodni tim istražitelja saopštio je da je detaljnom analizom video-snimaka utvrđeno da je malezijski avion pre četiri godine oboren iznad Ukrajine ruskom raketom "buk", preneo je Asošijeted Pres. Iz holandske policije je precizirano da je raketa pripadala 53-oj protivvazduhoplovnoj brigadi ruske vojske, stacioniranoj u Kursku. Boing 777 Malezija erlajnsa išao je iz Amsterdama za Kuala Lumpur, a oboren je iznad Ukrajine 17. jula 2014. godine. Život je izgubilo svih 298 putnika i članova posade. Rusija je više puta demantovala da je njena vojska odgovorna za tu nesreću.

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, sastaju se danas u Njujorku sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija, Metjuom Nimicom. Tema je višedecenijski spor oko imena Makedonije, zbog kojeg već danima traju intenzivne telefonske konsultacije Atine i Skoplja s brojnim evropskim liderima i diplomatama. Mediji navode da se od razgovora u Njujorku ne očekuje mnogo, jer dve strane još nisu pronašle kompromis. Prema pisanju makedonske štampe, trenutno domiraju dva predloga - "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija".

Danas se slavi uspomena na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama. Prema najavama, ove godine će se u proceduri naći predlog zakona kojim će se u red državnih praznika uvesti praznovanje Svetog Ćirila i Metodija, kao Dan slovenske pismenosti i u Srbiji.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи