Vreme sporta i razonode

Trećeg juna u beogradskoj Štark areni održava se kik-boks spektakl, među učesnicima ove atraktivne manifestacije je i Marina Spasić. Najbolji profesionalni ženski kik-bokser u Srbiji, prvakinja Balkana, nosilac WKN internacionalnog pojasa, Marina u dosadašnjoj karijeri ima 17 mečeva, od kojih je 12 završeno pobedama.

Legendarni košarkaš Žarko Varajić pre nekoliko dana, na predlog Košarkaškog saveza Srbije, dobio je Majsku nagradu za životno delo. U igračkoj karijeri posebno je upamćen kao deo tima Bosne iz Sarajeva, koja je prvi jugoslovenski klub koji je osvojio Ligu šampiona. Imao je i mnogo reprezentativnih uspeha, evropskih, svetskih i olimpijskih medalja.

Sve ove godine ostao je aktivan u košarkaškom sportu, trenutno je potpredsednik Programske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Idealna prilika za priču na razne teme, uključujući i nedavno održani fajnal-for u našem glavnom gradu, koji je poslao prelepu sliku u svet o Beogradu i Srbiji.

Pročula se kao pijanistkinja koja na svom instrumentu izvrsno izvodi obrade numera hevi-metal bendova. Zorana Vladisavljević, naša gošća, završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno je student prve godine doktoskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dolazi nam sa novim singlom, koga ćemo premijerno čuti, kao i sa novim spotom, koga će preporučiti slušaocima porodičnog magazina Radio Beograda 1.

Izgleda da je trebalo da se održi fajnal-for Evrolige u košarci i da nam dobro obavešteni navijači iz Španije, Turske, Rusije i Litvanije skrenu pažnju na ono što u okolini Beograda imamo još od 2010. godine. Nisu gosti propustili priliku da probaju autentičnu srpsku rakiju i upoznaju se s njenom istorijom, a nama dali do znanja podatak o postojanju Muzeja rakije, čiji je vlasnik dr Miroslav Kuburić. Od starih kazana iz 19. veka, preko procesa proizvodnje, do izrade drvenih buradi - sve na jednom mestu. Uključujući i dva primerka iz Ginisove knjige rekorda - najveću ručno duvanu bocu i najveću tradicionalnu srpsku kapu- šajkaču. Rakije iz ovog muzeja prolazile su kroz ruke Vladimira Putina, Šarla de Gola, Bila Gejtsa... i sve te lepe stvari i priče nalaze se podno Avale, tamo se mogu rešiti i brojna tekuća pitanja, o tome- pored ostalog- u današnjoj emisiji.

Tokom emisije, pratimo i najavljujemo dešavanja na brojnim manifestacijama širom Srbije. Danas se održavaju besplatne radionice istorije umetnosti u galeriji `X vitamin` na Studentskom trgu, a sutra Zastava fan klub organizuje deseti, jubilarni Majski skup.

3. juna u Vranju je atletska manifestacija posvećena maratonu i polumaratonu, narednog vikenda u Pančevu planinarsko-ekološki klub `Soko` organizuje `Dane avanture`. `Limska regata` dešava se od 1. do 3. juna u Prijepolju. U Sefkerinu se sutra održava `Seoska olimpijada`. U Aranđelovcu se 1. juna otvara `Ulica nasmejanih lica`.

U Leskovcu- praznik stripa i mladosti. Mališani iz četiri osnovne škole grada na Veternici oborili su evropski rekord u najmasovnijem javnom času stripa na otvorenom, u organizaciji škole stripe `Nikola Mitrović Kokan`.

Etno festival u Inđiji održava se sutra, baš kao i manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva- `Tancuj, tancuj` u Bačkom Petrovcu. `Homoljski motivi` počinju u ponedeljak u Kučevu, istog dana i `Sinđelićevi dani` u Svilajncu. Najavljujemo i `Pozitivni mesec` u Nišu, tradicionalnu umetničku manifestaciju `Mermer i zvuci` u Aranđelovcu, kao i `Vidovdanske dane` u Gračanici. Međunarodna smotra folklora održava se 1. juna u selu Kusić kod Bele Crkve. Srednjovekovni vikend u Lazarevom gradu, razumljivo, dešava se u Kruševcu od 1. do 3. juna. Manastir Gradac domaćin je manifestacije `Dani Jelene Anžujske`. U Stražilovu se sutra održava `Sačijada`, balkansko takmičenje u pripremi jela ispod sača, dok će selo Ašanja, kraj Pećinaca, od 1. do 3. juna biti poprište razvijanja dobrih pita, zahvaljujući `Gibanicijadi`. Drugog juna, u Erdeviku se dešava tradicionalna `Sremska kulenijada`. 

Peti festival fantastične književnosti `Art- Anima` traje tokom prva tri dana juna. U Kragujevcu se sutra održava pozorišni karneval za decu. `Otisak vremena- fragmenti iz istorije`, naziv je izložbe koja će biti otvorena u galeriji Grafičkog kolektiva u ponedeljak. Nova akcija `Zvezdara teatra` nosi naziv `Pozorište je i moja kuća`. Do 30. maja u dvorani Kulturnog centra Beograda održava se 11. festival `Španski metar`. Izložba Matije Rajkovića otvara se u utorak u Gradskoj galeriji u Kraljevu. Najavljujemo i fotografski performans, čiji su protagonisti Anđela Petrovski i Igor Čoko, kao i premijeru `Hleb teatra` 30. maja na sceni pozorišta `Pinokio`. Za tekst, koreografiju i režiju mjuzikla `Reči od kamena` zadužena je Sanja Krsmanović Tasić, koja je gošća u studiju ove subote.

Vlade Radičević i ove subote vodi nas kroz rubriku `Od Urugvaja do Rusije`, koja se bavi prethodnim Mundijalima i učešćem naše reprezentacije na njima. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić ponovo ima predlog jelovnika za nedeljni ručak. Tu su i nagrade za slušaoce emisije, u vidu besplatnih ulaznica, uz koje će moći da pogledaju pozorišne predstave i koncerte u Domu omladine Beograda, `Akademiji 28`. Kulturnom cenru Čukarica i Ustanovi kulture `Vuk Karadžić`.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво