Zabavnik

"Moj otac je godinama u jednoj staroj tegli držao kutiju slikarskih tempera i četkice, kao i slikarsku paletu u uglu svoje fotografske radnje. Otkad znam za sebe, posmatrala sam tu kutiju tempera. Ni sama ne znam zašto. Pošto sam tako dugo posle nesreće bila prikovana za krevet, iskoristila sam priliku da je zatražim od oca. Pozajmio mi je tempere, kao mali dečak od koga uzmete igračku da biste je dali njegovom bolesnom bratu. Majka je zamolila stolara da mi napravi štafelaj, ako se tako može nazvati specijalna konstrukcija koju su mogli da fiksiraju za moj krevet, jer od gipsa nisam mogla da sedim," zapisala je meksička slikarka Frida Kalo. Iznad kreveta postavili su joj i neku vrstu nastrešnice s ogledalom okrenutim prema krevetu, kako bi mogla da se ogleda i sama sebi bude model.

Najpopularnije pevačice u Francuskoj 1966. bile su Fransoaz Ardi, Silvi Vartan, Šeila, Mirej Matje i Frans Gal. O prve tri pričali smo u jednom od prošlih Zabavnika i ostali dužni da kažemo koju reč o tome kako je uspeh Mirej Matje i Frans Gal naredne godine propraćen u februarskom broju Džuboksa.

Milica Babić Jovanović, slikar beogradskog Narodnog pozorišta i uvaženi modni stručnjak, nama kasnije poznatija kao kostimograf, i kao supruga našeg nobelovca, putovala je tridesetih godina prošlog veka Južnom Srbijom, išla je i u Skoplje, Tetovo, Prizren, obišla mnoga sela u Skopskoj Crnoj Gori, ne bi li se upoznala sa tkaninama koje se tamo rade po kućama. Sa puta po Srbiji, slala je pisma beogradskoj Politici, koja su objavljena u nastavcima, s proleća 1935. godine. Bili su to svojevrsni putopisni modni saveti varošankama - kako da se obuku lepo i jeftino, i to pazareći domaće tkanine. Pa, drage varošanke, idemo najpre u Prizren...

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи