Doživeti stotu

U beogradskom Centru „Sava“ je počeo Deseti međunarodni kongres Gerontološkog društva Srbije „Starenje i ljudska prva“. Oko 200 stručnjaka iz oblasti gerontologije, socijalne politike i gerijatrije iz 10 zemalja sveta ukazaće na probleme s kojima se suočava starija populacija, ali i na moguća rešenja i preporuke za njen bolji ekonomski i socijalni položaj. To će biti i centralna tema današnje emisije.

Kongres gerontologa se održava u godini jubileja - 45 godina od osnivanja Gerontološkog društva Srbije i pet i po decenija od otvaranja Odeljenja za gerijatriju KBC „Zvezdara" u Beogradu. Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, na ovom skupu je dodeljena specijalna nagrada „Petar Manojlović" za veliki doprinos u borbi za očuvanje i unapređenje položaja starije populacije.  

Minute za zdravlje posvetićemo bolestima srca i krvnih sudova. Ukazaćemo na uzroke koji dovode do infarkta miokarda i na podizanje svesti o odgovornom ponašanju prema svom zdravlju. O oporavku posle srčanog udara saznaćemo više od prof. dr Branka Beleslina iz Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.  

Rubriku za kulturu izdvojili smo za prvi roman Regine Šer „Borovica", a u istorijskoj radio-čitanci ćemo podsetiti na srpskog lekara i velikog botaničara, akademika Josifa Pančića. 

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić

.Radio Beograd Jedan, 9:05

Naslovna slika - Učesnici Kongresa Gerontološkog društva Srbije  

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се