Vreme sporta i razonode

Čvrsta, pouzdana i sigurna odbrana je nešto bez čega se ne može zamisliti savremeni fudbal. To su dokazali i advokati Srbije, koji su pre nekoliko dana postigli sjajan uspeh osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji. Skinuli su kravate, zaboravili na paragrafe i u okolini Barselone postali drugi na svetu. Članovi reprezentacije Advokatske komore Srbije Ivan Ječmenica, Nenad Vojnović i Dušan Danković biće danas naši gosti, pričaćemo samo o sportu, njihovom odličnom rezultatu, pozivima koje su dobili da okače diplome o klin, makar privremeno, i posvete se  isključivo najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Dušan Milojkov već 16 godina sam na dvotočkašu obilazi Evropu, a svoje avanture s tih putešestvija je pretočio u petnaest putopisnih knjiga. Novac od prodaje prve od njih donirao je za izgradnju Hrama Svetog Save. Rođen u Pločici u opštini Kovin, Milojkov je pravi građanin sveta, dočekuju ga raširenih ruku, od sela do evropskih metropola, pa je i za ovu godinu pripremio niz avantura koje će opet ostati trajno zabeležene u vidu književnih ostvarenja.

Kako se približava izvođenje početnog udarca na Mundijalu u Rusiji, sve je veće interesovanje sportske i svetske javnosti i za štiva koja obuhvataju dešavanja vezana za prethodna Svetska prvenstva. Bojan Ljubenović, koji je - uzgred budi rečeno- pre neki dan dobio Zlatnu značku Kulturno- prosvetne zajednice za svoju delatnost- u tek objavljenoj knjizi `Naši fudbaleri na Mundijalima`, piše o jedanaest srspkih izleta u svetski fudbal, ali skreće pažnju i na manje poznate stvari, poput one da su na Božić 1914. godine nemački i engleski vojnici izašli iz rovova i odigrali prijateljsku utakmicu. Ljubenović je, da podsetimo aforističar, satiričar i urednik kultne rubrike `TRN` u dnevnom listu `Večernje novosti`, a ovu knjigu objavila mu je izdavačka kuća ` Pčelica`. 

Deveti put uzastopno studentska organizacija ESTIEM, sa Fakulteta organizacionih nauka, priređuje sportsku manifestaciju `FitPass Dani sporta`, održaće se 26. i 27. maja u Sportskom selu `Beograd`. Ovaj projekat je nastao kao želja studenata da  podignu svest o važnosti sporta u životima mladih i neophodnosti bavljenja istim. Basket, futsal, tenis, stoni tenis i odbojka su na spisku takmičarskih sportova, biće i dosta zabave, a bitan je i humanitarni momenat manifestacije, kroz prikupljanje sredstava za fondacije `Budi human`, `Trojka iz bloka` i `Čep za hendikep`. O Danima sporta u našem glavnom gradu pričaće nam gošća u studiju Tamara Kočović.

Grupa `Bezobrazno  zeleno` osnovana je davne 1980. godine i tokom uzburkane karijere imala je više hitova, od kojih najveći `Gibaj se`, ali i stotine žestokih svirki  širom zemlje i regiona. Bojan Vasić, znan i kao Vasa  Zeleni, zadužen za gitaru, bas i glas, kao i bubnjar Dragoljub Spasić Điđi dolaze nam sa novim albumom, rađenim u sopstvenoj produkciji. Zajednička tema svih sedam novih numera je - žena, dve od njih ćemo premijerno čuti u današnjoj emisiji.

Fudbaleri Crvene zvezde večeras obeležavaju titulu šampiona u Super ligi , dok su `crveno- bele` dame na putu da prigrle trofej Kupa Srbije, posle pobede na penale nad velikim rivalom, subotičkim Spartakom, u polufinalu ovog takmičenja. Biće reči o fajnal- for takmičenju Evrolige u košarci, dodeli Majskih nagrada, tu je i redovna predmundijalska rubrika `Od Urugvaja do Rusije`, o kojoj brine Vlade Radičević. U Barandi se 20. maja održava takmičenje u sportskom ribolovu osoba sa invaliditetom i školske dece `Kup tolerancije`. Istog dana održaće se i Beogradska biciklijada, dok su za sutra pre podne,s novobeogradske strane Ade, predviđena interesantna dragon bout dešavanja, o kojima za naš porodični magazin govori jedna od naših najuspešnijih takmičarki u ovom sportu Ana Duduković. 

Tokom emisije pratićemo i Noć muzeja, počev od Studija VI Radio Beograda, preko glavnog grada i ostalih mesta u Srbiji. U Tutinu se naredne subote održava rafting pod nazivom `Ibarske saladžije`. Međunarodni festival fotografije `Fotorama fest` je u Kragujevcu od 24. do 27. maja, dok se u Valjevu u istom terminu održava tradicionalni `Džez fest`, o kome nam govori Milan Đurđević, lider `Nevernih beba` i umetnički direktor ove muzičke manifestacije. Pred nama je i `Festival kulena` u Bačkom Petrovcu, zatim `Festival kuglofa` u Sremskim Karlovcima, a u Ivanjici smotra narodnog stvaralaštva `Zvuci Golije, Javora i Mučnja`. U Bavaništu će se održati `Dani ćirilice`, dok će u banji Vrujci od 25. do 27. maja biti održan dečji međunarodni festival `Kreativna čarolija`. O toj smotri pričaće nam Željana Radojičić- Lukić, učiteljica osnovne škole `Milan Rakić` u Mionici, najbolji predavač Srbije i jedan od 50 najboljih prosvetnih radnika na svetu, ovoga puta u svojstvu organizatora divnog skupa u valjevskom kraju.

SKC iz Kragujevca u Narodnom muzeju grada na Lepenici 24. maja organizuje veče pod nazivom Horski zvuci Bavarske i Šumadije. U Lebanu je u toku Međuokružna smotra amaterskih pozorišta. Muzej Jugoslavije priprema specijalni program i dosta dešavanja za 25. maj, nekadašnji Dan mladosti.  `Vukov sabor` se održava 21. maja u Tršiću. `Obzorja na Tisi- dani Josifa Marinkovića`  dešavaće se naredne sedmice u Novom Bečeju. Regionalni umetnički festival edukativnog karaktera `Nakultiviši se` planiran je za naredni vikend u `Dorćol placu`.

Pred nama je i `Sterijino pozorje` u Novom Sadu. Sve popularnija u našim krajevima postala je tzv. `travel terapija`, gde se-uz vreme provedeno u prirodnim lepotama Srbije- ljudi pročiste mentalno i fizički, pod stručnim nadzorom. Evo jedne takve prilike, o kojoj nam priča Jelena Jović.

Udruženje `Tačka susretanja` u utorak priređuje promociju knjige "Redefinisanje indetiteta - istorija, zablude, ideologije u srpskom filmu", u Salonu kod Porte u Vršcu. Umetnica Mila Vico- Jovanović seriju izložbi i umetničkih radionica započinje u Batočini. Neda Kovačević predstavlja drugu knjigu `Beogradskog spomenarnika`. U Rančićevoj kući u Grockoj sinoć je predstavljena grupna izložba radova nastalih na33. Likovnoj koloniji grafike u Smederevu. Pisac, esejista i istoričar književnosti prof. dr Sava Damjanov dobitnik je ovogodišnje nagrade „Art-Anima", koja se dodeljuje za izuzetan doprinos promociji fantastičke književnosti. Izložba nemačke umetnice Ivon Tojn u toku je u Galeriji `Art 55` u Nišu. Nenad Raca ima izložbu nakita u Maloj galeriji ULUPUDS-a. Održana je prva beogradska promocija romana `Cepanje duše` Jelene Milenković.

`Hazarski rečnik- lovac na novac` - naziv je baleta po motivima romana Milorada Pavića, rađenog u koprodukciji Narodnog pozorišta i Opere i teatra `Madlenijanum`. Retrospektivna izložba skulptura Milije Glišića otvorena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Književno putovanje sa Brankom Selaković održano je u biblioteci `Milutin Bojić`. Književna nagrada `Desanka Maksimović` dodeljena je u Brankovini pesnikinji Ani Ristović. Poslednji koncert kamernog orkestra `Muzikon`u ovoj sezoni večeras je na programu na sceni Kolarčeve zadužbine. Na nedavno završenim pozorišnim susretima `Joakim Vujić` u Novom Pazaru, trijumf Šabačkog pozorišta, kome je pripalo čak šest nagrada za predstavu 'Rubište'.

Ni ove subote neće izostati uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, niti brojne zanimljivosti iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života. Ulaznice za kulturna dešavanja našim slušaocima obezbedili su Dom omladine Beograda, `Akademija 28` i Kulturni centar Čukarica.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво