Kojekuda

Železara u Smederevu – velika i komplikovana priča. Od toga čija je: promenila je mnoštvo vlasnika tokom više od sto godina postojanja. Pa zatim, koliko je uspešna: beleže se periodi kada je dostizala vrhunce u proizvodnji i kvalitetu, da bi zatim bila skoro pred zatvaranjem, više puta. Sve do priče o tome šta sve čini Železaru: a to je pozamašan broj proizodnih pogona rasutih po gradovima u Srbiji, koji su danas zasebne fabrike, izdvojene od nje same.

Ali nije to naša današnja priča. Nju možete pronaći u mnogim knjigama i feljtonima objavljivanim godinama unazad. Naša priča je istovremeno i životna ili priča o sudbini Nikole Tasića Caleta koji je svoj život povezao sa Železarom Smederevo. Čelik, visoke peći, valjaonice, beli limovi... Lava metala i temperature od 1700 stepeni...

Biće ovo priča o plemenitim rudama, o fantastično interesantnom procesu nastajanja čelika i gvožđa, i najplemenitijem među njima - belom limu.

Priču su zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić, a naslov možemo da prepišemo, od Maksima Gorkog, no ovog puta u bukvalnom značenju: Kako se kalio čelik.



Autor slike sa naslovne strane: Lošmi, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво