Gosti iz prošlosti

Jedan violinski koncert i jedan klavirski. I jedan svadbeni marš pride - da je samo ta tri dela komponovao Feliks Mendelson bi ušao u slavniji deo muzičke istorije. Svakako i sa svojim otkrićem zaboravljene "Pasije po Mateju" koje je "oživelo" rad Johana Sebastijana Baha kao velikog kompozitora. Mendelson je oživeo interesovanje i za delo Franca Šuberta. Robert Šuman je otkrio rukopis Šubertove "Devete simfonije" i poslao ga Mendelsonu koji ju je premijerno izveo u Lajpcigu 21. marta 1839, više od jedne decenije nakon kompozitorove smrti.

Mendelsonova je i čuvena uvertira "Hebridi", među remek-dela spada i njegova Škotska simfonija, s njom i poznata Italijanska, kao i oratorijum Ilija. Jedino mu opere nisu išle od ruke.

Feliks Mendelson je prvi javni nastup imao u devetoj godini, u trinaestoj je komponovao prvi klavirski kvartet, a u petnaestoj prvu simfoniju. Sa dvadeset šest postao je dirigent Gevandhaus orkestra u Lajpcigu, a u trideset četvrtoj osnovao je čuveni lajpciški Konzervatorijum.

Bio je muzički vunderkind; i u detinjstvu i u kasnijim godinama poredili su ga sa Mocartom. Bio je poliglota i dobar akvarelista. U mladim godinama je osvojio evropske koncertne podijume, muzici se mnogo davao, jer između nje i života nikakvu razliku nije pravio, i zato ni starost nije dočekao.

U "Gostima iz prošlosti" - osam slika iz života i priključenija nemačkog romantičarskog kompozitora, pijaniste i dirigenta Feliksa Mendelsona.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Izvor slike sa naslovne strane: Vikipedija

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи