Vreme sporta i razonode

Državna prvakinja u boksu, u bantam kategoriji, do 51 kilogram, Nina Radovanović, prva je gošća ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1. Vlasnica je četiri šampionska pojasa, trenutno sedamnaesta na svetskoj rang listi i puna naboja, volje i želje da postigne zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. Pred njom su najpre novi izazovi u Africi, potom i Evropsko prvenstvo za dame. Poslednjih godinu dana Nina je pod stručnim nadzorom Joleta Tamindžića, nekada proslavljenog boksera, sada uspešnog trenera, čije joj iskustvo, saveti i taktike mnogo znače na ringu i van njega.

Odbojkaške reprezentacije Srbije u obe konkurencije pripremaju se za učešće u Ligi nacija. Naši momci i devojke pristigli su sa svih strana sveta, orni su i raspoloženi da još jednom dostojno predstavljaju Srbiju i ponovo nas obraduju uspesima. Sa nama će danas biti Duško Nikolić, trener u stručnom štabu najbolje muške selekcije naše zemlje, saznaćemo iz prve ruke kako se odvijaju treninzi, a popričaćemo i o njegovom angažmanu u odbojkaškom klubu Partizan, ćiji je šef stručnog štaba postao onda kada bi to malo kome palo na pamet. Rezultati su takvi da mogu da se diče i Nikolić i igrači i navijači crno-belih.

Najmlađi prvak Evrope na automobilskim brdskim stazama zove se Nikola Miljković, na krov Starog kontinenta popeo se u svojoj 21. godini. Potiče iz porodice u kojoj se voli automobiilzam, otac se takođe bavi ovim sportom, pa je Nikola od malih nogu, dok je još bio u bebi-kolicima, vreme provodio na auto trkama. Zahvalan je familiji na tome, kao i članovima svog tima, iskoristili smo jedan od njegovih retkih boravaka u zemlji za razgovor u našem studiju.

Orkestar harmonika iz Kragujevca nedavno je održao koncert u Beogradskoj filharmoniji. Tom prilikom, nadareni muzičari iz grada na Lepenici promovisali su svoj prvi CD pod nazivom `Pad Berlina`. Ansambl, inače, funkcioniše od 2014. godine, predvodi ih profesor, rukovodilac i dirigent Bojan Špica, koji će nam na pravi način predstaviti svoje pulene, nesvakidašnju muzičku pojavu na našim prostorima.

U Kruševačkom pozorištu izvedena je premijera predstave `Ljubinko i Desanka`, rađene po motivima teksta Aleksandra Popovića.Reditelj Marko Jovićić podseća da ovaj komad nigde nije igran već petnaest godina i da su ga napravili u modernoj varijanti, s obzirom da je napravljen generacijski jaz između aktera. U ulozi Desanke pleni mlada glumica Anka Gaćeša, zapažena po učešću u predstavama različitih žanrova, od drame do mjuzikla. U gradu pod Bagdalom, gde se umetnost teatra zaista ceni, dočekana je oberučke i s istinskim komplimentima. Dovoljno razloga da bude učesnik i svedok ovog izdanja `Vremena sporta i razonode`.

Beležimo još jednu premijeru, ovoga puta na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Da život piše romane, glumica Ivana Panzalović najbolje je iskusila na svojoj koži. Skupila je snage, vratila se na scenu i kaže da je tek spremna za prave uloge.

Možda je jedna od njih upravo ova u predstavi `Na tragu`, kragujevačkog glumca i pisca Nikole Milojevića. Ivana će nam preneti svoje utiske s prvih izvođenja, zajedno sa rediteljem ove postavke Nenadom Gvozdenovićem.

Dolazi nam ove subote i mlada beogradska pijanistkinja i vokalna solistkinja Marija Lazić, za koju često kažu u šali da je `tata` kada je u pitanju ono što radi, ali joj je umetničko ime Majka Mara.

Ostala je zapamćena kao pobednica `Kantfesta` 2016. godine, redovno nastupa po klubovima širom Srbije. Danas nam dolazi sa novim singlom `Diši duboko`, za koji je napravila i atraktivan spot.

Grupa Galija pre tačno 40 godina objavila je album-prvenac za PGP RTB, odmah posle pobede na Zaječarskoj gitarijadi, i sve te godine, četiri decenije, ostala verna našoj najstarijoj diskografskoj kući. Kao uvod u novi album poslužile su numere `Nešto me goni` i `U raju iznad oblaka`. Neša Milosavljević, frontmen niškog sastava, kaže da se bend u muzičkom smislu vratio zvuku koji podseća na nekadašnji, originalni, a reakcije publike najbolji su dokaz da se to dopada i brojnim fanovima ovog benda.

I u ovoj emisiji čućemo seriju zanimljivih `zvučnih razglednica` iz raznih krajeva Srbije- od Subotice do Surdulice, a i šire. Od svega po malo, za svakoga po nešto iz oblasti sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Na sceni `Petar Kralj` Ateljea 212 u sredu se premijerno prikazuje gostujuća predstava Omladinskog pozorišta `Reflektor`- `Smrt fašizmu- o ribarima i slobodama`, o čemu nam priča Aneta Goranović. Izložba crteža i mozaičkih instalacija Ružice Bajić- Sinkević u toku je u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke `Svetozar Marković`. O premijeri `Pinokija`, baleta u dva čina s intermecom, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, govori solistkinja Baleta Katarina Kljajić. Bojana i Nikola Peković, svojevremeno pobednici globalnog tv šou programa `Ja imam talenat`, imaju koncert na `Kolarcu`,sa uvaženim gostima i grupom `Umetnička porodica`, desetog maja. Još jedna premijera u Ateljeu 212- `Režim ljubavi`, čućemo razmišljanja autora, dramskog pisca Tanje Šljivar. U galeriji `Progres` sinoć je prikazana slajd prezentacija radova Rajka R. Karišića, u pitanju su fotografije manastira Hilandar. U Malom pozorištu `Duško Radović` izvedena je premijera mjuzikla za decu `Sudbina jednog Čarlija`, o njoj kazuje Alek Rodić. Izdavačka kuća `Pčelica` objavila je dve knjige o malim navijačima- `Mali partizanovac` i `Mali zvezdaš`, autora Gorana Markovića.

U susret Svetskom prvenstvu u fudbalu, od danas se podsećamo prethodnih Mundijala, kroz rubriku `Od Urugvaja do Rusije`, koju priprema Vlade Radičević. Ženska juniorska reprezentacija u odbojci plasirala se na Evropsko prvenstvo u Albaniji, o tome nam priča Marijana Boričić. U Kuli se 11. i 12. maja održava manifestacija `Slatki dani u srcu Bačke`, a na Paliću od 9. maja `Turistički forum`. Sutra počinje Sabor narodnog stvaralaštva `Đurđevdanski susreti- molitva pod Midžorom`. Idemo i u susret 13. Beogradskoj Internacionalnoj Nedelji Arhitekture - `BINA 2018`. Nagrada `Veliki pečat` u Grafičkom kolektivu dodeljena je jednoglasno Bojanu Otaševiću za rad  `Rob- Milost`. Međunarodni lutkarski festival `Zlatna iskra` održava se u Pozorištu za decu u Kragujevcu. Tode Nikoletić, umetnički direktor, govori nam o `Markovdanskim susretima dece i pesnika`, koji se dešavaju od 11. maja u Bačkoj Topoli. U selu Stamnica kod Petrovca na Mlavi, tradicionalni sabor bačijara pod nazivom `Bačijada` odvija se 12. maja. Najavljujemo i premijeru predstave `Pod mlečnom šumom`, teatra `Le Studio`. U utorak se na stadionu `Karađorđe` u Novom Sadu odvija humanitarni spektakl, utakmica `Asovi za decu- odigraj srcem, uz učešće evropskih zvezda i nekadašnjih vedeta popularnih "lala".

U Beogradu se naredne subote održava festival lekovitog bilja i oćuvanja psihofizičkog zdravlja. U Rančićevoj kući u Grockoj sinoć je otvorena izložba ikona `Trag u vremenu`, autora Radisava Mikoševića Zografa, poznatijeg kao Rade Lički. Otvorena je i izložba `Od ćelije do domena- evolucija života na Zemlji`. `Evropski operski dani` održavaju se u operi i teatru `Madlenijanum` do 12. maja. `Pogledi 2018`- naziv je kolektivne izložbe umetnika mlađe generacije u `Galeriji 73`. `Dino park` na Zlatiboru, najveći avanturistički park jugoistočne Evrope, samo za prvomajske praznike obišlo je više od deset hiljada posetilaca. Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije od danas do 12. maja organizuje međunarodno takmičenje `Petar Konjović`. Jedanaesti festival dokumentarnog filma `Beldoks` održava se od 7. do 14. maja. Narednog vikenda očekuje nas i međunarodni kongres sa sajmom kozmetike, pod nazivom `Dodir Pariza`. Opera za decu `Šumska kraljica` prvi put je izvedena u Beogradu, na sceni KC Čukarica. Grupa `Ex- Revolveri` ima novi album sa osam pesama, promocija i svirka su zakazani za večeras u klubu `Fest` u Zemunu. Sutra u 17 časova igra se derbi susret Super lige Srbije za dame, na terenu iza južne tribine stadiona `Rajko Mitić` igraju dve prvoplasirane ekipe na tabeli, Crvena zvezda i Spartak. Čućemo očekivanja šefa stručnog štaba crveno-belih dama Aleksandra Petrovića.

Izložba slika Tatjane Savić `Trag u boji` biće otvorena u ponedeljak u Domu kulture u Knjaževcu. Svetski dan smeha biće obeležen sutra u Limanskom parku u Novom Sadu. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU otovrena je u Domu omladine Beograda, o njoj priča jedna od učesnica Svetlana Volić. U biblioteci `Branko Miljković`, na beogradskom Lionu, Biblioteka grada Beograda predstavlja izložbu fotografija Radeta Gajića `Zvuci harmonike`. Atraktivno takmičenje u fitnesu i bodi- bildingu održava se danas u Ćupriji- raport pred početak organizatora, trenera, međunarodnog sudije i predsednika Internacionalne bodi i fitnes federacije Saše Dimitrijevića. Dvanaestog maja u Ljuboviji se održava međunarodni `Drinski gastrofestival`. Kad smo već kod ljubitelja dobrog zalogaja, i ove subote je s nama naš stalni saradnik, vitez kulinarstva Milijan Stojanić, sa novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak.

Slušaoce porodičnog magazina Radio Beograda 1 i ove subote očekuju brojne nagrade i besplatne ulaznice, koje dodeljuju Dom omladine Beograda,`Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica, `Dino park` sa Zlatibora i članovi grupe `Ex- Revolveri`.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара