Novosti dana

U zvaničnoj poseti Srbiji je premijer Belgije Šarl Mišel. Sa predsednikom Aleksadrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić je razgovarao o bilateralnim, posebno ekonomskim odnosima, odnosima u regionu, dijalogu Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi i ekonomska saradnja sa Belgijom na visokom nivou. Premijerka Ana Brnabić i Šarl Mišel dogovorili su da se, u okviru poboljšanja ekonomske saradnje dve zemlje, organizuje dolazak belgijskih privrednika u Srbiju. Premijer Belgije Šarl Mišel rekao je da je Srbija ključna zemlja za mir i prosperitet na Zapadnom Balkanu. Poručio je da je došao u Srbiju kako bi ojačao bilateralne odnose. Istakao je da postoji prostor za dalji razvoj saradnje u različitim oblastima i rekao da je Belgija odlučna da igra aktivnu ulogu kako bi se bolje razumeli odnosi u regionu Zapadnog Balkana.

U interesu Srbije nije poništavanje Briselskog sporazuma, već njegovo sprovođenje, kaže šef diplomatije Ivica Dačić. On napominje da se rešenje kosovskog pitanja može postići samo kompromisom, ali ubeđenje da se Srbija silom može naterati da prizna Kosovo rešenje čini samo daljim. Dačić za Tanjug ističe da se prvi put u istoriji Srbije vodi organizovana diplomatska borba da se sačuvaju srpski interesi.Kako navodi, trenutno je aktuelna bitka smanjenje broja zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Uhapšeni vozač kombija koji je uleteo među pešake u severnom predgrađu Toronta, identifikovan je kao Alek Minasian, 25-godišnji student. Njegove kolege navode da ga znaju kao povučenog i bezopasnog. Napadač je kombijem prešao na trotoar i usmrtio 10, a povredio 15 ljudi. Motiv napada se još utvrđuje.

Francuski predsednik Emanuel Makron boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, kojom se obeležava 250 godina američko-francuskih odnosa. Očekuje se da će sa domaćinom Donaldom Trampom razgovarati o neslaganju Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u stavovima o nuklearnom sporazumu sa Iranom, situaciji u Siriji i trgovini.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара