Novosti dana

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i fašizma u Drugom svetskom ratu. Državnu ceremoniju kod Spomenika Žrtvama genocida na Starom sajmištu, gde su položeni venci, predvodio je ministar Zoran Đorđević.

Ceremoniji su prisustvovali preživeli zatvorenici logora smrti, članovi porodica postradalih,  predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.  Koncentracioni logor na Srarom Sajmištu bio je najozloglašeniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije. Njegovi zatvorenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno su ubijani od 1941. do 1944. godine. Ovaj dan  se obeležava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je izvršen proboj  grupe zatočenika ustaškog logora u Jasenovcu.

U Spomen parku Jasenovac održava se državna komemorativna ceremonija žrtvama najvećeg ustaškog koncentracionog logora, kojoj ne prisustvuju predstavnici Srba i Jevreja, zbog neodlučnosti zvaničnog Zagreba da se obračuna sa korišćenjem ustaških simbola. Današnja komemoracija je treće ovogodišnje okupljanje u Spomen parku Jasenovac.

Povodom saopštenja hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku, ministar odbrane Aleksandar Vulin za RTS kaže da vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu. Ističe i da će Srbija Hrvatskoj odgovoriti državnički. Vulin je naveo da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde danas komemoraciju održava hrvatska vlada.

U okviru osme akcije besplatnih preventivnih pregleda koja se organizuje u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, građani od 8 do 16 časova mogu da obave kardiološki i oftalmološki pregled, urade tumor markere, analize štitaste žlezde i prostate.

U derbiju drugog kola BE grupe košarkaške Superlige, Partizan će, od 21.00 čas, dočekati  FMP. Sat vremena ranije, Vojvodina je domaćin Vršcu, dok će od 18 časova Metalac ugostiti Dinamik.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи