Nedeljom za selo

Protekle nedelje posetili smo Nišavski okrug. Razgovarali smo sa ratarima koji su upravo ovih dana počeli prolećnu setvu jer je zemlja dovoljno prosušena da traktori mogu da uđu u njive. Proizvođači kažu da su cene semena i đubriva slične prošlogodišnjim, ali nafta je poskupela pa su troškovi veći. Stručnjaci kažu da su u toku optimalni rokovi za setvu, ali da ne treba žuriti.

Mada je stočarstvo u niškom kraju uglavnom zamrlo, Milan Nešić iz sela Mezgraja kaže da se kaje što je time počeo da se bavi tek pre 4 godine. Danas ima farmu od 12 krava, planira i da je proširi, a rešio je i da počne da tovi vlastitu telad. Tvrdi da to ne bi bilo moguće bez pomoći države kroz subvencije za krave i premije na mleko.

Razgovarali smo i sa pomoćnikom sekretara Sekretarijata za poljoprivredu  grada Niša Ljubišom Stojanovićem. On kaže da je budžet namenjen za razvoj ruralnih područja i  podršku poljoprivrednicima ove godine višestruko povećan, a konkursi za subvencije trebalo bi da budu objavljeni uskoro.

Na kraju emisije upoznaćete i baku Bosiljka iz sela Lalinca koja i u 98-oj godini baštu drži pod konac. Ima 3 čukununuka i 7 praunuka i kaže na čistom niškom - "sad je život, kuj je budala da ne ume da živi!"

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво