Читај ми!

Smederevski graditelj šajki, drugi deo

Znate li da je Srbija, neki smatraju još od 16. veka, imala nadaleko čuveno brodogradilište „Dubravica“, na Dunavu, u Smederevu? … A jeste li znali da je baš u njemu 1830. počela, a dve godine kasnije završena izgradnja prvog srpskog rečno-morskog jedrenjaka, tipa brik, imenom „Srbija“ koji je - zahvaljujući diplomatskoj umešnosti knjaza-Miloša – još u tursko doba plovio pod srpskom zastavom?…

A jeste li čuli za plovila koja su se zvala „ulmske kutije"? I za to da su, ne tako davno, kod Apatina postojale vodenice na Dunavu, ne na obali, već na samoj reci? I zašto su galije, i dan-danas, za mnoge, pojam broda nad brodovima?

Na sva ova pitanja, ako niste znali, odgovore ćete dobiti u nastavku razgovora sa brodomodelarom po želji i avio-inženjerom po obrazovanju Zlatkom Pajićem, našim znancem od prošle nedelje. A otkriće nam i još neke tajne brodomodelarstva, recimo - kako se pravi brod u boci.

Iako kažu da žene na brodu nisu dobar znak, kapetani plovidbe „kojekuda" radio talasima i ovoga puta biće Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво