Zabavnik

Većina ljudi zna da Švajcarci već vekovima izrađuju najkvalitetnije satove na svetu, ali je malo kome poznato da su Srbi počeli da se bave časovničarstvom – najmanje 200 godina pre Švajcaraca. Tako je srpski monah Lazar Hilandarac još 1404. godine napravio prvi javni mehanički časovnik u Rusiji. U Moskvu je otišao na poziv tadašnjeg vladara Rusije, Velikog kneza Vasilija I.

Lazarov mehanički časovnik na tornju Kneževog dvora u Moskvi, jedan od prvih 10 takvih satova u Evropi, merio je vreme punih 217 godina bez prekida, kada je zamenjen novim, koji je ubrzo nestao u velikom požaru. Izrađen je po narudžbini velikog kneza Vasilija Dmitrijeviča i tada je koštao koliko i velika bogataška kuća. U to doba, Lazarev časovnik je bio pravo tehničko čudo. Kao što se može videti na jednoj minijaturi iz 16. veka, imao je tri tega: jedan za pokretanje kazaljki, drugi za otkucavanje časova i treći za otkucavanje njihovih četvrtina, što je bilo dodatno čudo za ono vreme, kada minuti u drugim sredinama nisu imali značaja.

Svi znaju za popularni keks Petit Beurre. Jedinstven ukus, jedinstven oblik, jedinstven naziv. Iz hiljada fabrika širom sveta već ceo vek izlaze kutije na kojima je ispisano njegovo ime. Ipak, postoji samo jedan pravi i prvi.

Osnivač prve francuske konditorske kompanije „LU", Luj Lefevr Itil, je čuveni keks stvorio 1886. godine u Nantu. Petit Beurre, u prevodu Mali puter napravio je po ugledu na engleske biskvite tog vremena. Ovaj keks svoj prepoznatljiv oblik duguje modli koju je Luj doneo iz Engleske. Keks ima četiri ćoška koji simbolišu 4 godišnja doba; 52 zupca koja predstavljaju 52 nedelje u godini i 24 rupice, kao što dan ima 24 časa.

U Zabavnikovoj muzičkoj kutijici danas se nalaze Dino Pol Kročeti, Antoan Dominik i Vinsent Dejmon Furnije.  

Muzički urednik Nataša Mančić.

Urednik i voditelj Milena Šiškin.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво