Читај ми!

Repriza

Istoričar Dimitrije Isailović

U emisiji će biti reči o Dimitriju Isailoviću, kulturnom i javnom radniku koji je živeo u prvoj polovini devetnaestog veka, i koji je mnogo doprineo razvoju školstva, prosvete i kulture u Srbiji. Priču o ovom obrazovanom čoveku, prosvetnom radniku i profesoru, ispričaćemo uz pomoć teksta Miroslave Simonović.

Dimitrije Isailović je rođen u Dalju 1783. godine. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima, a Filozofski fakultet u Pešti.

Bio je profesor srednjih škola u Vojvodini i Srbiji, profesor Velike škole u Beogradu, visoki činovnik u državnoj upravi Srbije, savetnik kneza Miloša. Igrao je važnu ulogu u organizovanju škola u Srbiji u prvoj polovini XIX veka.

Sastavio je školske rečnike za francuski, nemački i latinski jezik. Napisao je veliki rad „Istorija trgovine" (1816, Pešta). U predgovoru ovog dela Isailović govori o raznim pitanjima u vezi s karakterom srpskog književnog jezika. On tu zastupa stavove Vuka Stefanovića Karadžića. Preporučuje ''Srpski rječnik'' da ga svaki Srbin kupi, ''jer to je blago roda i jezika''.

U samom delu ''Istorija trgovine'' Isailović tvrdi da je trgovina pravi temelj građanskog društva, istinski temelj slobode, uzrok čovekove prilježnosti i blagostanja, da podstiče razvoj poljoprivrede i zanata i omogućuje priliv novca u zemlju.

Sumirajući njegov rad i njegove zasluge, Milan Đ Milićević je za Dimitrija Isailovića rekao: ''Isailović je bio u svoje vreme redak čovek po bogatstvu znanja koja je imao. Znao je jezike: nemački, latinski, i francuski gotovo savršeno. On je neposrednim radom u školi, i književnim putem, i ličnim savetima i pomaganjem bio čovek dragocen za sve prosvetne poslove u srpskom narodu.''

Autor: Vojislav Karanović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво