Читај ми!

Zvezde nemog filma, 2. deo

Prošle subote smo vam priredili svojevrsnu radijsku projekciju nemih filmova i podsetili se njihovih velikih zvezda: Florens Lorens, Lilijen Giš, Lona Čejnija i Bastera Kitona. Danas nam u goste iz prošlosti dolaze: Čarli Čaplin, Harold Lojd, Greta Garbo, Rudolf Valentino i Ita Rina.

Nesumnjivo najveća zvezda nemog filma i komedije uopšte jeste slavni Čarli Čaplin, rođen 16. aprila 1889. godine u Londonu. Do američkog kontinenta prvi put je stigao kao član putujuće pozorišne družine Freda Karna, da bi ga već pri drugoj poseti, 1914. godine u redove svojih zaposlenih pozvao otac neme američke komedije Mek Senet.

Čaplin je za kratko vreme od anonimnog glumca postao prepoznatljivo lice, jer je u prvoj godini svog angažmana u filmskom studiju "Kiston" igrao u trideset pet ostvarenja!

Velika zvezda slepstika, nemih američkih komedija, bio je i Harold Lojd, rođen krajem XIX veka u Nebraski. Kao što je Čaplin bio poznat po svom imidžu skitnice, koji su upotpunjavali brkovi, cilindar i štap, zaštitni znak Harloda Lojda bile su naočare. Bio je suviše uglađen i zgodan da bi se publika poistovetila sa njim, pa je odlučio da okrugle naočare budu njegov stalni rekvizit. Tako je nastao lik "naočarka" koji će biti protagonista svih njegovih filmova.

Jedna od najtajanstvenijih zvezda nemog filma, koja je ostavljala mnogo prostora za nagađanje o svom privatnom životu, bila je američka glumica švedskog porekla Greta Garbo. Ona je na putu do filma radila u berbernici, bila je prodavačica, foto-model i snimala je reklame. Odluku da upiše Kraljevsku školu dramskih umetnosti u Stokholmu donela je nakon statiranja u filmu "Lutalica Piter" 1922. godine.

Glumac Džon Gilbert u čijem je društvu, i u kadru i van njega, bila Greta Garbo, važio je za fatalnog zavodnika neme kinematografije. Najveća konkurencija u osvajanju ženske publike bio mu je italijanski glumac, veliki ljubavnik, Rudolf Valentino.

Najpoznatija Jugoslovenka nemog filma, koja je stekla internacionalnu karijeru, bila je Italina Lida Ida Kravanja. Publika, a naročito ljubitelji ukrštenih reči, znaju je kao Itu Rinu...

Autor teksta - Milica Đilas

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара