Vreme sporta i razonode

Da drevna igra na 64 polja kod nas zaista ima lepu budućnost, jasno je i iz činjenice da je ovogodišnji šampion Srbije Teodora Injac, internacionalni majstor, koja je do titule prvaka došla na takmičenju u Kragujevcu. Sedamnaest joj je godina tek, laskavo zvanje šampionke osvojila je  zahvaljujući pobedi u direktnom duelu sa prekaljenom šahistkinjom Irinom Čoluškinom. Našu mladu gošću očekuje i Evropsko prvenstvo za dame, čiji su domaćini 8. aprila Visoke Tatre u Slovačkoj.

Reprezentativci Srbije u hokeju na ledu, igrači do 18 godina, osvojili su bronzanu medalju na svetskom prvenstvu Druge divizije, odigranom u Zagrebu. Naši dečaci u glavnom gradu Hrvatske zabeležili su tri pobede i opravdali epitet selekcije od koje se očekuje da donese bolje dane našem hokeju. U gostima su nam članovi naše najbolje mlade postave, reprezentativci Matija Vuković i Vasilije Marinković.

Sa zadovoljstvom ćemo ugostiti i vaterpoliste Zemuna, koji su ostvarili istorijski uspeh. Prvi put u istoriji kluba, takmiče se u Super ligi i već na startu, ovi momci - predvođeni trenerom Vukotom Vukotićem pružili su snažan otpor favorizovanoj ekipi Šapca. Takođe, vrlo bitno, dečaci rođeni 2005. godine osvojili su Kup Srbije, pa za VK Zemun ova godina nije mogla lepše da počne. Dolazi nam predsednik kluba Petar Đukić, očekujemo da nam se u studiju pridruži i neko od prvotimaca novog superligaša.

Devetnaesti međunarodni memorijalni turnir `Igrajmo za 16` ulazi u samu završnicu, finalna takmičenja su narednog vikenda. O samoj akciji, interesovanju koje raste iz godine u godinu, sve većem broju učesnika iz inostranstva, pričaće naši sagovornici, članovi Upravnog odbora manifestacije, Vesko Grozdanić, Svetozar Stojković Jaran i Miroslav Medić.

Minka Popović, mlada srpska pijanistkinja iza koje je mnogo internacionalnih gostovanja i dosta pobeda na raznim takmičenjima, iz Austrije - u kojoj trenutno živi i radi - ponovo dolazi u svoj Beograd, i opet finim povodom.

Sa orkestrom Muzikon, održaće koncert sa muzikom Mocarta 12. aprila na sceni Kolarčeve zadužbine, pa je ovo idealna prilika da s njom popričamo o umetnosti koja joj je oplemenila život i kojoj se posvetila u potpunosti.

Samoća je dobar saveznik, ali i opasan neprijatelj - jedna je od poruka iz novog romana pisca Slavice Marić, koja je takođe gošća ovog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1.

Strah, strast, borba, kajanje, suze, smeh, ljubav, vino - svega toga ima u njenom novom romanu pod nazivom `Otuđena`, koga će danas predstaviti našim poštovanim slušaocima.

Upoznaćemo i mladu karatistkinju Topličanina Lanu Mladenović, koja je na tradicionalnom turniru u Skoplju osvojila zlatnu medalju u oštroj konkurenciji, a njene klupske kolege prisvojile su i tri bronzana odličja.

Počela je i skajraning sezona - na prvoj trci u Srbiji, na Goču, poviše Vrnjačke banje, prvo mesto među damama pripalo je Mariji Đorđević. Džudistkinja Milica Nikolić osvojila je srebrnu medalju na Gran pri turniru u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. U okolini Kovačice održava se međunarodna smotra paradnih konja i fijakera `Crepajački fijaker`.

Glumac Milan Čučilović nagrađen je statuetom `Ćuran` za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini. Čućemo i Darijana Mihajlovića, reditelja predstave `Florentinski šešir`, koja je na istom festivalu izabrana za najbolju. Gorica Popović priča nam o premijeri `Noćne straže` na sceni Ateljea 212, a njen kolega Nebojša Milovanović o predstavi `Kralj Betajnove`, kojom je obeleženo 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Rediteljka Ana Grigorović debitovala je u nacionalnom teatru, i to kroz `Dom Bernarde Albe`, koji je posle 40 godina ponovo na sceni Narodnog pozorišta. Glumica Jelena Trkulja iznosi svoje utiske o, prvi put izvedenoj, predstavi `Pitam se, pitam, koliko sam bitan`, ostvarenju pozorišta `Boško Buha`., doduše na sceni UK Vuk Karadžić. U novom umetničkom prostoru `Karbon`, smeštenom na beogradskom Severnom bulevaru, premijerno su izvedeni `Pogledi`, o kojima govori glumica Marija Vicković.

Pisac Miloš Sakić u petak, 13. aprila predstavlja svoje novo ostvarenje u Smederevskoj Palanci, u kojoj živi i stvara. Na Filozofskom fakultetu počelo je snimanje nove serije RTS-a `Jutro će promeniti sve`, autora i reditelja Vladimira Tagića i Gorana Stankovića. Aleksandar Jovanović, sa svojim `Šljuka` bendom, ima svirku kojom koncertno predstavlja nedavno objavljeni album, rađen po evropskim džez standardima. Boris Novković slušaocima priča o svojoj novoj pesmi i spotu `Moskva`, a Željko Nikolić. lider benda `Roze poze`, najavljuje lepo akustično veče svoje grupe. Najzad, Divna Ljubojević i njen božanski hor `Melodi` imaju Vaskršnji koncert na sceni Kolarčeve zadužbine.

U Beogradskoj filharmoniji, uz njene muzičare, izvedena je `Priča o vojniku`, Igora Stravinskog. U `Galeriji 73` otvorena je izložba crteža Ljiljane Stojanović, pod nazivom `Snaga linije`. Izložba slika, crteža i digitalnih ikona `Slikarstvo- porodična sudbina` u toku je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, autori su Zoran i Matija Rajković. Povodom Dana muzeja u Smederevu, 12. aprila je svečano otvaranje postavke `Smederevska tvrđava- od prestonice do spomenika kulture`, autora Tatjane Gačpar, inače direktorke Muzeja. U galeriji ULUS otovrena je izložba skulptura doajena umetnosti Milorada Tepavca, kuriozitet je da je prvu skulpturu pod nazivom `Vaterpolo` poklonio našem selektoru u ovom sportu Dejanu Saviću. U selu Poljana kod Požarevca održava se Etno festival, Uskršnji dani folklora su u selu Crnajka kod Majdanpeka, a u Mokrinu kraj Kikinde- nadaleko čuveno svetsko prvenstvo u tucanju Uskršnjim jajima. Festival vlaške izvorne muzike `Gergina`, od ogromnog značaja za očuvanje i prepoznavanje tradicije izvornosti u kulturi Vlaha, održaće se 9. i 10. aprila u Negotinu.

I ove subote slušaćemo novitete domaće i svetske diskografije, ali i pesme koje su nadživele vreme. Pratićemo i druge aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Akademija 28 i Kulturni centar Čukarica ovom prilkom brinu o besplatnim ulaznicama za razna kulturna dešavanja, namenjene su našim poštovanim slušaocima. Baš kao i Uskršnji recept, odnosno predlog jelovnika za veliki praznik viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića.

 Urednik i voditelj: Željko Stefanović

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи