Читај ми!

Zvezde nemog filma, 1. deo

Danas ćemo otvoriti vrata mukle filmske prošlosti i vratiti se na kraj 19. i početak 20. veka...u vreme nemih filmova i prvih poznatih lica kinematografije, koja su mimikom i gestovima izazivala publiku da reaguje i zavoli sedmu umetnost. U goste iz prošlosti dolaze nam zvezde nemih filmova - Florens Lorens, Lilijen Giš, Lon Čejni i Baster Kiton.

Kanađanka Florens Lorens je, kako mnogi poznavaoci i ljubitelji pokretnih slika tvrde, prva filmska zvezda, a slavu je stekla u američkim filmovima. Glumački talenat i sklonost ka sceni nasledila je od majke, koja je živela gotovo nomadskim životom nastupajući u vodviljima. Florens je često stajala među njihovim koferima i izmorena od puta ipak jedva čekala da stane na pozornicu pokraj majke. To je publika prepoznala, pa je Lorensova dobila nadimak "Bejbi Flo, čudo od deteta"...tada je imala šest godina...

Iako je Florens Lorens prva filmska zvezda, za prvu damu američkog nemog filma važila je Lilijen Giš. Karijeru dugu čak 75 godina, počela je 1912, a završila 1987. godine i ulogom u filmu „Avgustovski kitovi" dobila status najstarije glumice koja se pojavila na velikom platnu. U tom ostvarenju, gde je igrala sa Beti Dejvis, glumila je kao devedesttrogodišnja bakica.

Ništa u nemom filmu nije bilo toliko važno koliko mimika, geg i moć transformacije. Velika zvezda ostvarenja bez tona bio je i američki glumac Lon Čejni kog su zvali "čovek sa hiljadu lica". Lon Čejni je kao dete kasno progovorio, za sporazumevanje je koristio pantomimu i ona mu je, uz izraze lica, bila gotovo jedini način za iskazivanje emocija. Njegovo rano detinjstvo je bilo tiho, zvuke je čuo samo izvan svog doma, jer roditelji su mu bili gluvonemi.

Ako mislite da je nemoguće biti šaljivdžija smrtno ozbiljnog lica i biti istovremeno nespretnjaković i neverovatan akrobata, sigurno nikada niste gledali Bastera Kitona! Ova zvezda nemog filma znana je i kao "čovek kamenog lica". Baster Kiton je uz Čarlija Čaplina, o kom će biti reči već u narednoj emisiji, bio najveća atrakcija slepstika - neme američke komedije, koju odlikuju gegovi, pantomima i prenaglašen scenski pokret.

Autor teksta - Milica Đilas.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара