Novosti dana

U Briselu je održan sastanak visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem. Nakon sastanka predsednik Srbije je izjavio da gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština nisu ni dirnute. To ne može da bude samo krivica Albanaca, jer je to potpisala i Evropska unija, rekao je Vučić. Dodao je da su predstavnici Evropske unije na sastanku jasno rekli delegaciji iz Prištine da moraju da ispune Sporazum o Zajednici srpskih opština. Vučić je takođe poručio, da će Marko Đurić i Nikola Selaković i pored zabrane iz Prištine, u ponedeljak učestvovati na panelu u okviru unutrašnjeg dijaloga, koji će biti održan u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Pre 19 godina počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Nešto pre 20 časova pale su prve bombe. Prvi civili, njih 11-oro, poginuli su već u 20 sati i 3 minuta, u Kuršumliji. Za 78 dana bombardovanja u operaciji agresora koju su nazvali "MILOSRDNI ANĐEO", procenjuje se da je poginulo oko dve i po hiljade civila, a ranjeno više od 12 hiljada ljudi. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Državna ceremonija Dana sećanja na žrtve održaće se u Aleksincu. Prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prenos je na Radio Beogradu 1 i Prvom programu naše televizije.

Više od pet i po miliona koverata učestvuje u današnjem izvlačenju nagradne igre Uzmi račun i pobedi. To je ujedno poslednje izvlačenje prvog kruga. Nagrade su dva stana u Beogradu, 14 automobila Fiat 500 EL i 10 robnih vaučera. Prenos je na Prvom programu naše televizije od 17 časova i 20 minuta. Drugi krug nagradne igre počinje 7. aprila.

U okviru najveće globalne akcije za zaštitu prirode "Sat za našu planetu", u 200 zemlja sveta, večeras će se simbolično isključivati svetla i javna rasveta na sat vremena - od 20:30 do 21:30. Akciju već deset godina podržava Srbija. Ove godine ona se održava pod sloganom "Poveži se sa planetom", a cilj je da se ukaže na klimatske promene i neophodnost zaštite prirodnih resursa.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nebojša Nikolić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи