Kojekuda

Istorija salaša u Vojvodini duga je više od 200 godina, a sam naziv potiče od reči iz mađarskog jezika „„szallas" i znači – smeštaj. U početku su ih podizali stočari, kasnije i zemljoradnici. Čitave porodice su se na njima rađale, živele i umirale. Među njima je bilo i onih koji ga nikada nisu napuštali. Znali su jedino za zemlju, nebo i salaš.

U međuvremenu je stiglo neko novo doba. Putovanje do oranica, koje su bile daleko, zbog čega su salaši i postali mesto za život, je toliko skraćeno, da se izgubila svrha ovih starih naseobina. Međutim, turizam je doprineo tome da priču o salašu i salašarima ne pokrije prašina zaborava. Da bi se gostima dočarao duh prohujalih vremena, pokazalo kako se nekada radilo, nadalo, snevalo i volelo, ponovo se obnavljaju ova stara mesta za život.

Vekovima čuvana tradicija i kultura delimično je zatočena u salašima, koji su karakteristični za podneblje Vojvodine. Ranije su bili zaboravljeni i pokriveni velom pustoši, a kasnije su adaptirani i postali su turističke atrakcije. Salaši su danas sinonim za seoski turizam i pružaju nam mogućnost da se vratimo u prošlost i doživimo čari vojvođanske ravnice i laganog, sporog ritma života.

Priču zabeležile Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи