Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija više od pet godina pokušava da dođe do mira i rešenja za Kosovo i Metohiju. U obraćanju naciji, predsednik je rekao da je Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština ostalo mrtvo slovo na papiru. "Da je Evropska Unija želela da Zajednica srpskih opština bude formirana, da je to htela međunarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju Prištini bilo bi formiranje Zajednice srpskih opština, a ne demarkacija sa Crnom Gorom", naglasio je predsednik Vučić. Predsednik Vučić je istakao i da je ključni problem Srbije to što nemamo dece, a bez njih - kako je rekao - nema ni budućnosti. Najavio je da će majka koja rodi treće i četvrto dete imati 30 hiljada dinara mesečno od države u periodu od 10 godina, i dodao da je to samo jedna od niza mera donetih u cilju popravljanja demografske slike Srbije. Naveo je da će za prvo dete roditelji dobijati 100 hiljada dinara jednokratno, a za drugo 10 hiljada dinara mesečno dve godine. Dodao je da će neke mere stupiti na snagu od 1-vog jula, a ostale, naredne godine.

Pre tačno 14 godina na Kosovu i Metohiji počelo je dvodnevno nasilje Albanaca nad Srbima. U "Martovskog pogromu", ubijeno je najmanje 19 osoba, oko hiljadu povređeno, proterano je oko 4 hiljade Srba, uništeno više od 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 crkava i manastira. Udruženje porodica "Kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji" obeležili su godišnjicu pogroma u Spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu, dok su u srpskim sredinama na Kosmetu održani parastosi.

Produbljuje se kriza između Londona i Moskve zbog afere Skripalj, i nakon nedavnog ubistva ruskog biznismena Nikolaja Gluškova u Londonu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije proglasilo je 23-oje britanskih diplomata nepoželjnim osobama i naložilo im da do kraja naredne sedmice napuste zemlju. Istovremeno, Moskva je povukla saglasnost za otvaranje Konzulata Velike Britanije u Sankt Peterburgu.

Urednik emisije - Nataša Raketić

Urednik vesti - Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи