Novinarenje

U Novinarenju danas o zaljubljeniku u zvezde koji nikada nije odustao - o Stivenu Hokingu genijalnom britanskom fizičaru kosmologu planetarne popularnosti autorom vodiča kroz kosmologiju knjige "Kratka istorija vremena – Od velikog praska do crnih rupa" sa tiražom od 10 miliona primeraka, ambasadoru nauke čiji je povratak u svetlost – juče rano ujutru u njegovoj porodičnoj kući Kembridžu, jedna od najvažnijih vesti u svim štampanim i elektronskim medijima u svetu, regionu i u Srbiji.

Stiven Hoking je rođen u Oksfordu 8. januara 1942. preminuo u Kembridžu juče, 14. marta 2018. Istraživao je poreklo svemira, otkrivao svemirske crne rupe, tvrdio da se svemir razvija po dobro definisanim zakonima, upozoravao na opasnost od veštačke inteligencije čiji je život opisan u filmu "Teorija svega". Blistavi um u nemoćnom telu Stiven Hoking - čime je zadužio i fascinirao čovečanstvo?

Sagovornik Novinarenja je Milan M. Ćirković astrofizičar, astrobiolog, kosmolog i filozof. Doktorirao je 2000. godine na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku, naučni je savetnik u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i profesor na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu.

Objavio je više od 100 naučnih radova. Napisao je udžbenik "Uvod u van-galaktičku astronomiju".

Autor je Zorana Bokan.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво