Читај ми!

Repriza

Poezija Grigora Viteza

Nikola Vujčić, pesnik i prevodilac, priča o svom doživljaju poezije Grigora Viteza, i o tome zašto mu je poezija ovog autora lično značajna. Sa pesmama Grigora Viteza Nikola Vujčić se susreo dosta rano u životu, pošto su Vitezove pesme bile zastupljene u čitankama za osnovnu školu. Tada, a i u svim kasnijim čitanjima, Nikola Vujčić je u poeziji Grigora Viteza nalazio jedinstven doživljaj prirode, prefinjenu duhovnost i sasvim osoben lirizam.

Grigor Vitez (1911-1966) je pisao poeziju za decu i za odrasle, priče i prozu za decu, slikovnice i igrokaze. Njegove pesme za decu su jezički razigrane, maštovite, pune humora i topline, bliske deci i dečijem doživljaju sveta. Pesme kao što su: ''Kad bi drveće hodalo'', ''Sto vukova'', ''Kako živi Antuntun'', ''Kakve je boje potok'' - koje ćemo u emisiji i čuti -  istinski su biseri pesničkog stvaralaštva za decu. Skladnim i melodičnim stihovima, jednostavnim i neposrednim lirskim slikama, i pesmama koje sadrže životnu mudrost i neposredan doživljaj prirode, Grigor Vitez je osvajao čitaoce svih generacija.

Nikola Vujčić je objavio više knjiga poezije, prevodio je dela ruskih pesnika, bavio se uredničkim i priređivačkim radom. Za štampu je priredio i Sabrana dela Grigora Viteza u dve knjige. Zahvaljujući ovom priređivačkom radu, Nikola Vujčić imao je priliku da iščita sve što je Grigor Vitez objavio. Čućemo šta mu je značio i taj susret sa poezijom Grigora Viteza.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара