Nedeljom za selo

Naglo otapanje snega dovelo je do poplava u pojedinim delovima Srbije. U leskovačkom kraju povrtari su pretrpeli štetu ne samo od poplava nego i od veoma niskih temperatura krajem februara. Veliki minusi ostavili su posledice i na voću, posebno na kajsiji, tvrde stručnjaci.  

Uoči setve šećerne repe, proizvođači, ali i šećerane pred velikim su izazovima. Zbog ukidanja proizvodnih kvota u Evropskoj uniji, cena šećera pada. Domaće šećerane smanjuju ugovorene površine pod šećernom repom, kao i otkupne cene.

Upoznaćete porodica Urošević iz Donje Trepče kod Čačka koja se bavi kozarstvom. Prodaju mleko, ali prave i sireve i planiraju da im to u budućnosti bude jedino zanimanje. Zainteresovani su da svoju proizvodnju usklade sa novim pravilnikom o malim proizvođačima mleka i mesa, kako bi ušli u legalne tokove.

Samo 13 odsto žena na selu su vlasnice imanja, a samo 17 procenata su nosioci poljoprivrednih gazdinstva. To su porazni podaci o položaju žena na selu u 21. veku.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара