Moja knjiga

Slikar Saša Marjanović priča o svom prvom susretu sa romanom ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića, koji se dogodio dok je bio srednjoškolac, i o kasnijim čitanjima i doživljajima ovog dela. Roman ''Derviš i smrt'' objavljen je 1966. godine. Po mnogima to je jedan od najlepših romana srpske književnosti. Pisan u prvom licu, pri čemu do izražaja dolazi ispovedni ton, jezikom koji je podjednako apstraktan i čulan, ovaj roman u svojim najboljim delovima donosi kristalizovanu životnu mudrost, i zadire u dubinske slojeve čovekove duše.

''Ja sam htio da napišem roman o ljubavi, roman o tragediji čovjeka koji je toliko indoktriniran da dogma kojoj služi postane suština njegova života: promašio je ljubav, promašiće i život.'' Ovo je povodom romana ''Derviš i smrt'' zapisao Meša Selimović (1910-1982) u knjizi pod nazivom ''Sjećanja''. Priča o dervišu Ahmedu Nurudinu jeste priča o čoveku koji se našao na životnoj raskrsnici, na kojoj su se ukrstile dogma i život, vera i sumnja, pojedinac i vlast, milost i želja za osvetom... Ova knjiga nastala je iz dubinske unutrašnje potrebe njenog autora da progovori nešto i o svom ličnom bolu i gubitku, o tragičnoj smrti brata koji je streljan na samom kraju Drugog svetskog rata, ali je to lično iskustvo pretvoreno u umetničko delo koje ima univerzalni karakter.

Saša Marjanović govori o tome šta mu je najizazovnije u knjizi ''Derviš i smrt'', o likovima ovog romana, kao i o tome šta mu kao slikaru znači susret sa ovim delom Meše Selimovića.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]